Index Vakbarát Hírportál

Angliában 15 607 ember halt meg koronavírus-fertőzésben csak a kórházakban

2020. április 21., kedd 12:42 | aznap frissítve

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 778 fővel nőtt a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek száma Angliában, így összesen 15 607 ember halt meg a fertőzésben. Ezek azonban csak a kórházban elhunyt áldozatai a vírusnak.

Angliában és Walesben 41 százalékkal több áldozata volt a vírusnak a kórházi eseteken kívül

A brit statisztikai hivatal (ONS) új adatokat közölt az április 10-ig tartó hét haláleseteiről, ebbe beleszámították a kórházon kívüli haláleseteket is, ezért lett ilyen nagy az eltérés a kormány által kommunikált hivatalos adatokhoz képest. Az új adatok szerint április 10-ig Angliában és Walesben 1662 kórházon kívüli halálesetet regisztráltak. Ugyanebben az időszakban a kórházi halálesetek száma 8673 volt.

A kórházakon kívüli halálesetek közül 1043 gondozóházakban történt, 466 magánlakásokban, 87 hospice-ellátásban, 21 más közösségi intézményekben és 45 a korábbiaktól eltérő helyen. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a gondozóházakban történt halálesetek száma hét nap alatt csaknem hatszorosára nőtt.

Az ONS az adatait az alapján gyűjtötte, hogy halotti bizonyítványokban egyéb betegségek mellett hol szerepelt a koronavírus-betegség. Angliában és Walesben 13 121 nyilvántartásba vett halálesetről tudnak, ami 41 százalékkal magasabb, mint az Egyesült Királyság kórházaiban elhunyt 9288 ember, jelentette az egészségügyi minisztérium. Az e heti adatok azt mutatják, hogy a kórházakon kívüli halálesetek aránya jelenleg 16 százalék, a kórházakban történt haláleseteké pedig 83,9 százalék.

A miniszterek azt ígérték, sokkal több tesztet fognak végezni a szociális gondozókon és a lakosságban, illetve könnyebben elérhetővé teszik a létfontosságú védőeszközöket.

A kormányt arra kérik, hogy közöljék a gondozóházakban történt halálesetek számát napi szinten, emellett az ONS a jövő héttől folyamatosan közzéteszi ezeket az adatokat.

Idén elmaradt a királynő ünneplése

II. Erzsébet angol királynő április 21-én tölti be a 94. életévét, a koronavírus-járvány miatt viszont semmilyen különleges módon nem fogják ezt megünnepelni. A szokásostól eltérően a Westminster apátságban nem fognak harangozni, és az ilyenkor szokásos díszlövéseket nem adják le a királynő tiszteletére.

A Buckingham-palota egy forrása szerint a királynő telefon- és videóhívásait privát állapotra rakták, családtagjai már küldtek neki gratulációkat a közösségi médián keresztül.

Boris Johnson a héten fog beszélni a királynővel és Donald Trumppal is

A miniszterelnök várhatóan ma délután fog telefonon beszélni Donald Trump elnökkel és szintén a héten tart majd egy beszélgetést II. Erzsébet királynővel is.

Johnson egyébként már három hete nem beszélt a királynővel, utolsó két beszélgetésük április 1-jén és március 25-én volt. Ez azért rendkívüli, mert II. Erzsébet általában hetente szokott személyesen találkozni az aktuális miniszterelnökkel, de erre jelenleg a járványhelyzet miatt nincs lehetősége.

A miniszterelnök a hónapban hét éjszakát töltött koronavírus-fertőzés miatt a St. Thomas kórházban, Londonban, amióta elhagyta a kórházat, a chequers-i uradalmi házban lábadozik. Szóvivője kedden azt mondta az újságíróknak, a miniszterelnök egyelőre nem folytat hivatalos kormányzati munkát, ugyanakkor arról is beszámolt, hogy már kapcsolatba lépett több ország vezetőjével. Hétfőn például részvétet nyilvánított Justin Trudeau, kanadai miniszterelnöknek a kanadai lövöldözés halálos áldozatai miatt.

Április végéig napi 100 000 teszt elvégzése a cél

Minden olyan frontvonalban dolgozót tesztelni fognak, akikre eddig nem került sor, mondta John Newton professzor, a brit kormány koronavírus-tesztelésért felelős koordinátora a BBC-nek.

A professzor azt mondta, az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) dolgozóin kívül tesztelni fogják a gondozóházakban dolgozókat, rendőröket, börtönőröket, tanárokat és mindenki mást is, aki közvetlenül érintett. Az Egyesült Királyságban már 27 olyan központ létezik, ahol elkezdtek teszteket végezni, és még ezeken kívül is terveznek újakat létrehozni. 

Matt Hancock egészségügyi államtitkár azt mondta, április végéig napi 100 000 teszt elvégzését tűzték ki célul.

(Sky News)

(Borítókép: II. Erzsébet királynő a 2019-es születésnapján rendezett eseményen - fotó:  Max Mumby / Indigo / Getty Images)

Rovatok