Index Vakbarát Hírportál

Büntetést kért magára egy tajvani miniszter a járvány miatt

2020. április 21., kedd 10:08

Megfertőződött a legénység egy tajvani hadihajón a koronavírus-járvány elleni védekezés mintaállamában, le akart mondani a védelmi miniszter. Indiában a sírból elszabaduló koronavírustól félve támadtak meg egy temetést. Szingapúrban terjed a járvány, de nem aggódnak. Ázsiai körképünk.

Büntetést kért magára és felajánlotta lemondását a tajvani védelmi miniszter kedden, mert az új koronavírus-járvány kitört a haditengerészet egyik hajóján, amely kifutott a Csendes-óceánra márciusban, éppen amikor jelentősen csökkeni kezdett a fertőzöttek száma a szigetországban.

Értesülések szerint a fedélzeten 27 tengerész fertőződött meg eddig. A hadihajó egy hármas hajóraj keretében barátsági látogatást tett Palauban, amely egyike azon 15 államnak, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatokat ápol Tajvannal. Jen Teh-fa védelmi miniszter sajtótájékoztatóján  mély meghajlással nyilvános bocsánatot kért. 

Büntetést kértem Caj (Jing-ven) elnöktől, az államfő pedig az incidenssel kapcsolatos őszinte és átható önvizsgálatra kérte a védelmi minisztériumot

– hangoztatta Jen, hozzátéve, hogy bármilyen büntetést elfogad, beleértve a lemondásának benyújtását is.

Caj Jing-ven elnök azonban egy Facebook bejegyzésében a jelek szerint kizárta minisztere azonnali menesztését, hangoztatva, hogy mielőtt bárkit is megbüntetnének a történtek alapos kivizsgálására van szükség.

Jen azt állította, hogy járványügyi intézkedéseket hoztak, mielőtt a hajók útra keltek volna. Ugyanakkor elismerte, hogy voltak hiányosságok és egyes intézkedéseket nem megfelelően hajtottak végre. Azokat, akiket meg kell, meg fogjuk büntetni - hangsúlyozta Jen. 

A tajvani járványügyi hatóság mintegy 200 ezer figyelmeztető sms-üzenetet küldött szét azoknak, akik kapcsolatba kerülhettek a matrózokkal. Tajvanon három napon át nem regisztráltak új fertőzötteket, míg szombaton be nem jelentették a hajón kitört fertőzéseket.  Az incidens emellett roppant kínos Tajvan számára, amely  büszkén hirdette diplomáciai szövetségesei megsegítését a járvány elleni küzdelemben ajándék szájmaszkokkal,  Palau esetében pedig fertőzésgyanús páciensek tesztelésével.

Tajvan viszonylag sikeresen lépett fel a járvánnyal szemben köszönhetően az időben foganatosított intézkedéseknek. Eddig 425 fertőzöttet regisztráltak és hatan haltak meg a Covid-19 betegségben, vagyis jóval kevesebben, mint a távol-keleti ország szomszédjaiban. 217-en pedig meggyógyultak.

A sírból elszabaduló koronavírustól félve támadtak meg egy temetést Indiában

Legalább 20 embert letartóztattak Indiában, akik botokkal felfegyverkezve támadtak meg egy temetést vasárnap, hogy megakadályozzák a koronavírusban meghalt idegsebész, Dr. Simon Hercules eltemetését. A tömeg attól félt, hogy a koronavírus attól is elterjedhet, ha a járvány miatt meghalt ember testét temetik a sírba. A támadásban legalább két mentős is megsérült, írja a BBC.

A támadás után végül a család egy barátja titokban temette el hétfőn az életében az Új Remény kórházat vezető orvost, akit sem felesége, sem fia nem kísérhetett végső útjára.

Az egészségügyi hatóságok ugyan kiadtak egy útmutatót a temetkezésnél alkalmazandó előírásokról, ám ennek ellenére sokan tartanak a halottak okozta fertőzéstől.

Indiában a lassan terjedő információk és a hiedelmek miatt nem ritka, hogy erőszakos esetek történnek a koronavírus miatt – korábban például kövekkel dobáltak meg koronavírusos betegeket kereső orvosokat.

Meghalt egy 12 éves lány Indiában, aki gyalog próbálta megtenni a 320 km-es hazautat a kijárási korlátozások alatt leállított tömegközlekedés miatt. A lány egy órányi járásra az otthonától vesztette életét a CNN helyi információkra hivatkozó cikke szerint.

A csiliültetvényen dolgozó Jamlo Madkam 11 társával együtt április 15-én, egy nappal a kijárási korlátozások tervezett, de végül elhalasztott feloldása után indult haza az ország közepén található otthonuk felé. A lány három három nappal később, valószínűleg a kimerültség és az éhség miatt vesztette életét.

Szingapúrban terjed a járvány, de nem aggódnak

Szingapúrt a járvány terjedésének korábbi szakaszában még a legjobban védekező országok között emlegették, áprilisban viszont alaposan beindult a fertőzés terjedése – április 21-én, kedden 1111 új koronavírusos megbetegedést jelentettek egyetlen nap alatt.

A járvány beindulása ellenére viszont nem aggódnak, az új fertőzöttek nagy része ugyanis bevándorló munkás, akik a nekik fenntartott munkásszállókon tartózkodnak, és csak 20 új fertőzött szingapúri állampolgár, vagy hosszabb tartózkodási engedéllyel rendelkező személy.

Szingapúr a járvány második terjedési hullámától szenved jelenleg, de ez is főként csak a vendégmunkásokat érinti, akik zsúfolt szállásokon élnek. Őket az első hullám alatt szinte semennyire nem tesztelték, most pedig szigorú karanténintézkedésekre van szükség, hogy megakadályozzák a járvány kiszabadulását a munkásszállókról. Ugyanakkor június 1-ig meghosszabbították az eddig bevezetett korlátozásokat, sőt, pár intézkedésen szigorítottak, emelték bizonyos büntetési tételek mértékét, és további munkahelyeket zárnak be időszakosan.

Szingapúrban eddig 9125 koronavírusos esetet regisztráltak, az áldozatok száma viszont csak 11.

Mianmarban meggyilkolták a WHO mintákat szállító teherautó sofőrjét

Rajtaütöttek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-tesztelésre mintákat szállító teherautóján a nyugat-mianmari Arakán államban, a sofőrt megölték - közölte a WHO mianmari irodája nyomán az MTI. A teherautó másik utasát kórházba szállították.

A rossz közbiztonságáról és etnikai konfliktusairól hírhedt Arakánban aktív, szakadár Arakáni Hadsereg nevű szervezet és a mianmari kormányhadsereg tagadja, hogy közük lenne a támadáshoz, amelynek elkövetésével kölcsönösen egymást vádolták meg.

Dél-Koreában megint egy számjegyűre csökkent a napi fertőzések száma

Úgy tűnik, tartósan sikerült megfékezni a koronavírus terjedését az ázsiai országban: Vasárnap után kedden is egy számjegyű (egész pontosan 9) új fertőzöttet derítettek fel, és az elmúlt három nap egyszer sem emelkedett 15 fölé az új fertőzöttek száma.  A Yonhap dél-koreai angol nyelvű hírügynökség magyar idő szerint kedd kora délután ismertetett hivatalos adata azért is számít jó hírnek, mert Dél-Koreában a kiterjedt szűrésnek, nyomon követésnek és a kormányzati lépések átláthatóságának köszönhetően az adatok is igen pontosan leképezik a valóságot. A hatóságok azonban nem lazítanak, és árgus tekintettel figyelik azt a nemrég felfedezett jelenséget, miszerint Dél-Koreában többen újra megfertőződtek. A kormány is óvatos; szintén kedden egy hónappal, május végéig meghosszabbította a külföldi utazások korlátozására tett ajánlását.

Még nem lélegezhetnek fel a hongkongi masszázsszalon-tulajdonosok

Ugyan hétfőn már nem bukkant fel új fertőzött, mégis két héttel meghosszabbították az új koronavírus-járvány elleni óvintézkedések érvényességét Hongkongban, ahol eredetileg a héten oldották volna fel a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat – szemlézte az MTI a South China Morning Post hongkongi lap tudósítását. Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden arra intette a Kínához tartozó, de a brit gyarmati múltnak köszönhetően számos területen autonóm város polgárait, hogy

Most nem szabad elbíznia magát senkinek. Ha lazítunk, azzal hiábavalóvá tennénk az eddigi erőfeszítéseinket.

A korlátozás értelmében a városban május hetedikéig zárva maradnak szórakozóhelyek, valamint a szépség- és masszázsszalonok. Viszont kedden lazítottak az éttermek működését korlátozó intézkedéseken. Hongkongban kedden négy újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, de ők mindannyian külföldről tértek haza. A városban, ahol az elmúlt egy hétben végig 10 alatt maradt a napi új esetek száma, eddig összesen 1029, az új koronavírus okozta, igazolt megbetegedést tartanak számon, ebből négy fertőzés végződött halállal.

Rovatok