Index Vakbarát Hírportál

Maszkviselésre figyelmeztető rendőrökre támadtak Szlovákiában

2020. április 21., kedd 11:28

Eljárást indítottak Szlovákiában három férfi ellen, akik múlt csütörtökön támadtak rá Rybany községben (Bánovce nad Bebravoui járás) a kötelező maszkviselésre figyelmeztető rendőrökre. A 34, 30 és 17 éves elkövetők egyike az igazoltatáskor a személyigazolványát sem volt hajlandó felmutatni, majd az őrsre kísérésnek is ellenállt, és a rendőrökre támadt, amiben két társa is segítségére sietett. A rendőrség szerint a gyanúsítottakat a múltban már elítélték erőszakos cselekmény és vagyon elleni bűncselekmény miatt. Ezúttal egytől öt évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti őket, írja a Parameter.sk.

Eközben hivatalossá vált, hogy április 22-től, szerdától négy szakaszban újranyitják az üzleteket és létesítményeket Szlovákiában, elsőként a 300 m²-nél nagyobb alapterületű boltokkal és egyéb szolgáltatást nyújtó helyekkel. Így például az éttermek is megnyithatnak, de csak akkor ha ablakon keresztül adják ki az ételt a vásárlóknak, de egyes szabadtéri sportlétesítmények és hosszú távra szállást nyújtó szállók, a kültéri piacok és az autókereskedések is kinyithatnak, tájékoztatott Igor Matovič miniszterelnök, aki szerint a második szakasz ideális esetben két hét múlva indulhatna el. Ezzel egy időben egy órával csökken az idősek számára fenntartott külön vásárlási időszak, így az eddigi 9-12 óta helyett már csak 9-11 óra között vásárolhatnak az idősek.

Szlovákiában eddig 1173 koronavírusos megbetegedést és 13 haláleset rögzítettek.

Csehország átfogó tesztelésbe kezd

Csehországban több mint 27 ezer személyt tesztelnek le csütörtöktől kezdve, egy hét leforgása alatt, hogy megállapíthassák, a lakosság milyen része került eddig kapcsolatba az új koronavírussal. Az átfogó tesztnek májusban lesz meg az eredménye.

"Átfogó, és a lehetőségek szerint objektív képet szeretnénk kapni arról, hogy milyen a koronavírus-fertőzöttség tényleges állapota országosan" – idézi az MTI Adam Vojtech egészségügyi minisztert. A teszteket hat, eltérő fertőzöttségű régióban végzik majd, a tesztalanyokat pedig a statisztikai hivatal és a cseh tudományos akadémia szakértői választották ki. Az érintett területek közül Prágában vagy az Olmützi régióban több mint 120 fertőzött esik százezer lakosra, addig Dél-Csehországban csak tíz.

A projekt érdekessége, hogy a tesztelési helyeket a kiválasztottakon kívül önként vállalkozók is felkereshetik, a járványügyi szakemberek tőlük is mintát vesznek. A tesztelés két szakaszban zajlik: először mindenkin elvégzik az előzetes gyorstesztet, amelyek eredménye nagyjából egy órán belül ismert lesz. Akiknél a gyorsteszt fertőzési jeleket mutat ki, azokat a második szakaszban klasszikus laboratóriumi tesztnek vetik alá.

Az országos reprezentatív tesztelés eredményét hasznosítani fogják a járvány elleni védekezésben.

Már a harmadik román településen vezettek be karantént

Suceava és a Ialomița megyei Țăndărei után ezúttal a Constanța megyei Cuza Vodă településen rendeltek el karantént a román hatóságok, miután a helyiek nem tartották a kijárási korlátozásokat. A részleges karantén alá kerülő községen 10 koronavírusos megbetegedést azonosítottak, de a megyei közegészségügyi hatóság szerint ez a szám a valóságban jóval magasabb lehet, mivel a lakók nem tartották be a kijárásra vonatkozó katonai rendeleteket. A karantén alá vont terület nagyjából 600 lakót érint a településen élő 3586 főből – írja a Transindex.ro.

Suceavához kapcsolódik, hogy megfertőződött a megye ortodox érseke, akit helikopterrel szállítottak egy bukaresti kórházba. A 90 éves Piment 1991-ben szentelték Suceava és Rădăuţi ortodox érsekévé a Krónika cikke szerint.

Javult viszont némileg a gazdasági helyzet, pár nap alatt ugyanis majdnem 130 ezerrel csökkent a felfüggesztett munkaszerződések száma, amely azonban még mindig eléri a csaknem 902 ezret – írja az MTI a Ziarul Financiar című gazdasági napilap alapján. A szám azt mutatja meg, hány embert küldtek kényszerszabadságra a járvány miatt. Az újság szerint ez az első reménykeltő jele annak, hogy lassan ismét újraindul a gazdaság.

Az országban négy újabb halálos áldozattal 482-re nőtt a koronavírusban meghaltak száma, a fertőzötteké pedig 8936-ra nőtt a kedd délelőtti adatok  szerint. A koronavírus-helyzet alakulására utalva kedden azt mondta Klaus Iohannis államfő, hogy legkorábban május 15. után lehet szó a hatóságok által elrendelt korlátozások fokozatos enyhítéséről. Ha a megbetegedések és a járvány halálos áldozatainak száma csökken, és a javul a járványügyi helyzet, akkor elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása - ígérte.

Ukrajna: meghosszabbított karantén, enyhített korlátozások jöhetnek

Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek – közölte keddi online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret, írja az MTI. Az országos karantén jelenleg április 24-ig van érvényben, ezt tolnák ki, ám szeretnék, ha újranyitnák a lakosság előtt a parkokat – továbbra is korlátozva az egy csoportban mozgó emberek számát, és fenntartva a kötelező maszkviselést. Szintén szeretnék elérni, hogy kinyissák a múzeumokat és könyvtárakat, de ezeknél minden belépő látogató testhőmérsékletét ellenőriznék.

Rovatok