Index Vakbarát Hírportál

A republikánusok szerint is beavatkoztak az oroszok Trump megválasztásáért

2020. április 22., szerda 15:23

Nem csak a demokraták, de a republikánusok is jóváhagyták a szenátus hírszerzési bizottságában tárgyalt jelentést, amely a szolgálatok korábbi megállapításait összegezve kimondta:

Az oroszok bizonyíthatóan beavatkoztak a 2016-os elnökválasztásba Donald Trump győzelme érdekében.

- írta a Washington Post.

Ilyen, teljes kétpárti egyetértésre először volt példa a Trump és az oroszok kapcsolatát feltáró munkában - ez sokkal fontosabb, mint maga a jelentés, amelynek tartalma igazából nem új.

Trumpért, Trump nélkül

A három év munkáját összegző jelentés a Nemzeti Biztonsági Szolgálat (NSA), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által összegyűjtött információkon alapul. Azt azonban szintén kimondja a jelentés, hogy

egyetlen olyan bizonyíték nem jött elő, amely alapján felvethető volna, hogy Trump kampánycsapata együtt is működött az oroszokkal.

- a hírszerzői összegzett jelentés tehát semmilyen következménnyel nem járhat Trump elnökségére nézve, ez semmilyen alapját nem is képezhetné egy újabb impeachmentnek.

A bizottság szerint azonban az oroszok, Vlagyimir Putyin tudtával végrehajtott beavatkozásai jól dokumentáltak, az erről szóló jelentés megalapozott és az elemzést végzők politikai nyomástól mentesen, objektívan vizsgálhatták meg minden részletét.

A bizottságnak nincs oka rá, hogy a hírszerzők közösségének megállapításait vitassa - mondta a bizottság képviseletében mondta a bizottság elnöke. Richard Burr nyilatkozata azért is fontos, mert az észak-karolinai szenátor republikánus, így nehezebb ráfogni, hogy pusztán politikai indíttatásból ismeri el az oroszok szerepét a Trump 2016-os győzelmét hozó kampányban, mint ahogy az egy demokrata szenátor esetében állítható - függetlenül az információk megalapozottságától.

A szolgálatok ugyan különböző mértékűnek ítélték meg az orosz beavatkozás valószínűségét - a CIA és az FBI nagyon valószínűnek, az NSA mérsékelten valószínűnek tartotta -, de a bizottság megállapítása szerint maguk az elemzések és azok következtetései nem térnek el érdemben.

2020-ra kell vigyázni

A megalapozottságot erősíti az a megállapítás is, hogy a kiértékelt információk nem az egykori brit hírszerző, Christopher Steele 2017 januárban nyilvánosságra került jelentésére épül. Azt az több elemében megalapozatlannak vagy ellenőrizhetetlennek minősítették. Nem hagyták ugyan figyelmen kívül, de az FBI szerint nem volt meghatározó, ám a teljesség kedvéért megemlítették a beérkezett értesülések között.

Az azonan Burr szerint egyértelmű, hogy az oroszok beavatkozásával a jövőben is számolni kell, ezért mindennél fontosabb bebiztosítani a választást az ellenséges külföldi szereplők ellen.  

(Borítókép: Donald Trump a 2016-os választás éjszakáján - fotó:  John Moore / Getty Images)

Rovatok