Index Vakbarát Hírportál

Bajban a zöldkártyát igénylők, Trump nem engedi őket az USA-ba

2020. április 22., szerda 07:17

Donald Trump amerikai elnök kedden részletezte a bevándorlás átmeneti felfüggesztésére vonatkozó döntését, és azt mondta, hogy 60 napra függeszti fel a bevándorlási kérelmeket, és a felfüggesztés csakis a zöldkártyát igénylőket érinti. Azokat nem érinti, akik idénymunkára érkeznek (vagy érkeznének) az Egyesült Államokba.

A 60 nap eltelte után az elnöki rendeletet felülvizsgálja, és az érvényét akár meg is hosszabbíthatja – mondta Trump, hozzátéve, hogy a rendelet szövege még készül, és szerdán írja alá. Trump a rendelet gazdasági hatásaira helyezte a hangsúlyt, szerinte ez a döntés az amerikai dolgozókat védelmezi, számolt be az elnöki sajtótájékoztatóról az MTI.

„Az Egyesült Államoknak először az amerikai dolgozókról kell gondoskodnia” – mondta Trump, és azt is, hogy az országban jelenleg amerikaiak milliói maradtak munka nélkül a járvány miatt. „Helytelen és igazságtalan lenne, ha a vírus miatt elbocsátott amerikaiak helyett külföldről beözönlő bevándorlókat vennének fel.”

A járványhelyzetről szólva Trump leszögezte: „Látom a fényt az alagút végén, sőt, rengeteg fényt látok az alagút végén.” Megismételte korábbi álláspontját, amely szerint az amerikaiak aggódnak, és mielőbb szeretnének visszatérni a munkába. „Pénzt akarnak keresni, gondoskodni akarnak a családjukról” – jelentette ki. Arra is kitért, hogy körülbelül 20 tagállam – ahol az amerikai lakosság  40 százaléka él – már arra készül, hogy a biztonságra ügyelve ismét beindítsa a gazdaságát.

Ezek a fontos dolgok hangzottak még el a sajtótájékoztatón:

Rovatok