Index Vakbarát Hírportál

Nyolc csecsemő tesztje lett pozitív egy japán gyermekotthonban

2020. április 22., szerda 11:12

Kizárólag csecsemők élnek abban a gyermekotthonban, ahol nyolc gyermek koronavírustesztje is pozitív lett, írja a BBC. A gyerekeket azután szűrték le a betegségre, hogy az egyik ott dolgozónál kimutatták a fertőzést. Egyik csecsemőnek sincsenek súlyos tünetei, a biztonság kedvéért azonban kórházba szállították őket, közölte a tokiói Szaiszeikai Központi Kórház szóvivője, mely az intézményt működteti. 

Japánban már több mint 11 500 igazolt koronavírus-fertőzésről tudnak, és közel 300-an haltak meg a betegség miatt. A Worldometer adatai szerint április 11-én rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Japánban, aznap 743 új fertőzöttet regisztráltak. 

A helyzet miatt hét prefektúrában – Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában – életbe lépett a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapot, amely egyelőre május 6-ig lesz érvényben. A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését, a japán törvények azonban

NEM TESZIK LEHETŐVÉ, HOGY A KORMÁNY AZ EURÓPAI ORSZÁGOKBAN VAGY KÍNÁBAN LÁTOTT ÓVINTÉZKEDÉSEKHEZ HASONLÓKAT LÉPTESSEN ÉLETBE.

Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra, ehelyett a társadalmi nyomásgyakorlásra és az emberek hagyományos szabálykövető magatartására támaszkodnak a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Rovatok