Index Vakbarát Hírportál

Finnország többet tesztelne, de lazítana a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon

2020. április 22., szerda 23:07 | négy éve frissítve

Finnország hibrid stratégiát akar követni azért, hogy az ország úgy kezdhessen el visszatérni a normális élethez, hogy közben továbbra is kordában tartja a koronavírus-járvány terjedését – jelentette ki szerdán Sanna Marin finn miniszterelnök a Reuters szerint.

A hibrid stratégia lényege, hogy miközben a szigorításokat fokozatosan feloldanák, közben a járványt a tesztelés növelésével tartanák kordában.

„Tesztelés, nyomon követés, elkülönítés és kezelés párhuzamosan a korlátozó intézkedések ellenőrzött módon történő feloldásával. Még szélesebb körben akarunk teszteket végrehajtani, és  nyomon követni azokat, akik megfertőződtek” – foglalta össze a kormányzati elképzelést Marin.

A finn kormány ugyanakkor nem tervezi, hogy egyből feloldja a korlátozásokat. 

Finnországban jelenleg nem gyűlhet tíz főnél több ember össze egy helyen, és  az iskolák  is zárva vannak. Ezek a korlátozások május 13-áig biztosan érvényben maradnak. Arról, hogy utána enyhülhetnek-e Marin szerint jövő héten döntenek majd.

A finn miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az 500 fősnél nagyobb tömegrendezvények megtartására vonatkozó tilalom hatályát július végéig meghosszabbítják.

A fokozatos lazításokat Marin szerint az teszi lehetővé, hogy Finnország korán reagált, és már a járvány terjedésének korai szakaszában korlátozásokat vezettek be, még mielőtt az első koronavírus-fertőzött meghalt volna .

Finnországban eddig 4129 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 149-en elhunytak. A Covid-19 betegséggel kórházakban kezelt páciensek jelenlegi száma 199, és egyre csökken.

Rovatok