Index Vakbarát Hírportál

Május közepén eltörlik a kijárási tilalmat Romániában

2020. április 22., szerda 14:35

Eltörlik a kijárási tilalmat Romániában, május közepe körül már szabadon lehet mozogni, azonban a maszk viselése kötelező lesz bizonyos nyilvános helyeken – erről Klaus Johannis államfő beszélt szerdán kora délután. A Maszol.ro cikke szerint a védőmaszkok viselése a zárt nyilvános helyeken, például a tömegközlekedési eszközökön lesz kötelező. Az elnök védőmaszkkal az arcán kezdett bele beszédébe azzal, hogy 

Így fogunk kinézni május 15. után a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön

– majd maszkját levéve folytatta a részletekkel, vagyis, hogy a szükségállapot végén nem hosszabbítják meg a korlátozó intézkedések többségének hatályát, de lesznek szabályok – például a köztéri gyülekezésre vonatkozó tilalom –, amiket továbbra is be kell majd tartani.

Nem korlátozzuk többé a szabad közlekedéshez való egyéni jogot, nem lesz megszabva, hogy mikor és hová mehetünk, nem kell lakhelyelhagyási nyilatkozatot kitöltenünk, de a saját magunk és a környezetünk egészségének a védelmében maszkot kell majd hordanunk a nyilvános helyeken

– fogalmazott.

 A román rendőrség egyébként keményen büntet a kijárási korlátozások megszegéséért: egy hónap alatt (március 24 és április 19 között) 200 ezer büntetést osztottak ki, és a szabályszegők között volt egyebek mellett Bukarest 3. kerületének polgármestere, Robert Negoiță is. A Maszol.ro híre szerint a polgármester tízezer lejes (kb. 734 ezer forintos) bírságot kapott. A BBC azt írja, hogy a rendőrök 2000 és 20 000 lej (kb. 146 ezer forint és 1,4 millió forint) közötti összeget oszthatnak ki a szabályszegőknek, miközben a helyiek átlagkeresete a 3000 lej környékén (220 ezer forint) mozog. 

A kiosztott bírságokból Romániában ez idő alatt 78 millió eurónak (és 27, 7 milliárd forintnak) megfelelő összeg folyt be, ami körülbelül annyi, mint Románia idén februári adóbevétele. Az országban a legfrissebb adatok szerint idáig 508-an haltak meg koronavírus-fertőzésben, közülük tíz fő kedden, a fertőzöttek száma pedig rövidesen eléri a tízezret.

A Maszol.ro azt írja, hogy a 508. elhunyt egy 62 éves kostancai orvos volt. A kedden elhunytak többségében idősek voltak, ám egy fiatal, 32 éves áldozata is volt a vírusnak aznap. Beszámolójuk szerint mind krónikus megbetegedésben szenvedtek. A lap egy másik híre szerint ideiglenesen felfüggesztette termelését a Sortilemn szamosújvári bútorgyártó cég, mert alkalmazottai közül 11-en megfertőződtek a vírussal. 

Rovatok