Index Vakbarát Hírportál

A román kormány mégsem küldi 2 hét kényszerszabadságra a közalkalmazottakat

2020. április 23., csütörtök 14:13

A román kormány lemondott arról a tervéről, hogy fél hónapos kényszerszabadságra küldje a közalkalmazottak egy részét – jelentette ki Ludovic Orban román miniszterelnök csütörtökön. Újságíró kérdésre csak annyit felelt az ügyben, hogy már nem aktuális, mert közeledik a rendkívüli állapot vége, írja az MTI.

Orban szerint egy másik ok az, hogy a közalkalmazottak nagy része az első vonalban küzd a koronavírus-járvány megfékezéséért. Orban az egészségügyi, a védelmi, a belügyminisztériumot és a munkaügyi minisztériumot említette példaként.

Még gondolkoztunk, elemeztük a helyzetet, és arra jutottunk, hogy már nem aktuális ez az intézkedés

– mondta Orban, letéve az április 8-án bejelentett tervéről.

Klaus Iohannis államelnök egy nappal korábban jelentette be, hogy május 15. után már nem fogják meghosszabbítani a rendkívüli állapotot és megszűnik a kijárási tilalom is, ugyanakkor a korlátozó intézkedések egy része továbbra is érvényben marad.

10 ezer fölött a fertőzések száma

Csaknem két hónappal az első igazolt fertőzés és egy hónappal az első haláleset után csütörtökön meghaladta a tízezret Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Romániában április első hetéig háromnaponta megduplázódott az új fertőzések száma, azóta viszonylag egyenletesen, naponta átlagosan 350-nel nőtt a számuk, attól függetlenül, hogy közben a tesztelés ritmusa a négyszeresére emelkedett.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtök nem sokkal dél után közzétett összesítése szerint az elmúlt 24 órában az utóbbi hét átlagát valamelyest meghaladó ütemben, 386-tal emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, amely mostanra elérte a 10 096-ot. Közülük 2478-at azóta gyógyultnak nyilvánítottak, 236-an viszont – az előző napinál 52-vel kevesebben – továbbra is intenzív kezelésre szorulnak.

A szerdai összesítés óta 19 újabb koronavírusos beteg vesztette életét. Romániában eddig 527 halottja volt a járványnak, külföldön pedig 66 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Bár az országban már a május 15-én véget érő rendkívüli állapot utáni időszakra készülnek, a most még érvényben lévő kijárási korlátozások megsértéséért továbbra is naponta több mint ötezer emberre szabnak ki átlagosan 2200 lejes (csaknem 160 ezer forintos) bírságot. 

Rovatok