Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött két szíriai háborús bűnös pere Németországban

2020. április 23., csütörtök 23:36

Elkezdődött Németországban Bassár el-Aszad szíriai elnök két feltételezett emberének pere, amiben tüntetők  kínzásával és megerőszakolásával vádolják őket. Ezzel megkezdődött az első per, amiben szíriai háborús bűnösöket vonnak felelősségre. 

Anwar R. elsőrendű vádlott egykor a katonai hírszerzésnél szolgált. 6 éve érkezett Németországba, és 58 rendbeli gyilkossággal vádolják, ami abban a damaszkuszi börtönben történt, ahol a vád szerint legalább 4000 ellenzéki aktivistát kínoztak meg 2011 és 2012 során. A vád között szerepel legalább egy esetben nemi erőszak, és több esetben szexuális zaklatás. 

A másodrendű vádlott, Eyad. A. Ellen a vád 30 ellenzéki aktivista megkínzása, akiket egy Aszad-ellenes tüntetés után fogtak el 2011-ben. Ő 2018-ban érkezett Németországba. 

Az Aszad-rezsim tagadja a vádakat. 

A vádlottakat az egyetemes joghatóság törvényei szerint állították bíróság elé, mely lehetővé teszi Németországnak, hogy háborús bűnösöket bíróság elé állítson, akkor is, ha a bűnöket más országban követték el. Jogászok szerint ez az első eset, amikor az Aszad-rezsimet szolgáló embereket felelősségre vonnak háborús bűnösökként. 

A börtönökben megkínzott fogvatartottak, és az őket támogató aktivisták remélik, hogy hamarosan Norvégia is, ahol szintén lefolytathatnak hasonló eljárásokat, és ahol sokak szerint számos egykori nemzetbiztonsági tag él, akiket háborús bűnök miatt bíróság elé kellene állítani.   

(Reuters)

Rovatok