Index Vakbarát Hírportál

Irán elpusztítással fenyegeti az amerikai hadihajókat

2020. április 23., csütörtök 15:24

Erős fenyegetéssel válaszolt az iráni vezetés Donald Trump szerdai, szintén erős fenyegetésére: az amerikai elnök arra adott utasítást, hogy lőjék ki az iráni hadihajókat, ha azok provokálják az amerikaiakat, mire válaszul az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka a térségben állomásozó amerikai, általuk terrorista erőknek minősített hadihajók elpusztítását helyezte kilátásba.

„Utasítottam a haditengerészetünket, hogy semmisítse meg azokat az amerikai terrorista erőket a Perzsa-öbölben, amelyek fenyegetik Irán hadi vagy civil hajóinak biztonságát” – mondta Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka. „A Perzsa-öböl biztonsága Irán stratégiai prioritásai közé tartozik” – tette hozzá.

Trump azután adott feltételes tűzparancsot, hogy a Forradalmi Gárda 11 hajója közelített meg veszélyes módon amerikai hajókat a Perzsa-öböl nemzetközi vizein. Irán az Egyesült Államokat vádolta a helyzet kialakulásáért.

„Azt mondom az amerikaiaknak: a végsőkig eltökéltek és komolyak vagyunk, ha nemzetbiztonságunk, tengeri határaink, hajóink és biztonsági erőnk védelméről van szó. Az amerikaiak a múltban már megtapasztalták hatalmunkat, és tanulniuk kell belőle” – nyomatékosította Szalami, hogy határozott választ adnak bármiféle szabotázsra.

Az iszlám köztársaság egyúttal bekérette Svájc teheráni nagykövetét, aki az amerikai érdekeket is képviseli az országban – Irán és az Egyesült Államok között 1980 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat. Abbász Muszáví külügyi szóvivő elmondta: üzenetet adtak át a svájci nagykövetnek, amelyben jelezték, hogy Irán határozottan megvédi tengeri jogait a Perzsa-öbölben, és válaszol minden fenyegetésre.

Teherán és Washington között kiéleződött a feszültség azóta, hogy Trump 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat.

Rovatok