Index Vakbarát Hírportál

A női NHS-dolgozók veszélyben vannak, mert a maszkokat férfiakra méretezték

2020. április 23., csütörtök 16:00

Mindenki azonos méretű védőfelszerelést hord a brit egészségügyi ellátórendszerben (NHS), így a női dolgozók nagyobb veszélynek vannak kitéve – írja az Independent. A szűrős maszkok férfiak arcára vannak kialakítva, így az NHS dolgozóinak 75 százalékát kitevő női orvosoknak és nővéreknek kisebb méretű maszkra lenne szüksége.

A túlméretezett védőfelszerelést nemcsak kényelmetlen hordani (a műszakok végén gyakoriak a zúzódások, munka közben pedig kimelegedés, szédülés), de megfelelő védelmet sem nyújtanak. Ezeket a felszereléseket úgy tervezték, hogy időnként levegye őket az ember, de erre nem feltétlenül van az orvosoknak és nővéreknek lehetőségük. Emellett a betegeket is nehezebb megfelelően ellátni, ha az ember nem tud kényelmesen mozogni.

Eddig 49 egészségügyi dogozó halálát erősítették meg az Egyesült Királyságban.

A brit nővérek közül tízből kilenc nő, nekik így még megterhelőbb egy tizenkét és fél órás munkanap, hiszen külön meg kell szorítaniuk az amúgy is kényelmetlen védőfelszerelést. Sokaknak nem is jut megfelelő mennyiségű védőöltözet, maszk stb., ezért sokaknak újra fel kell használniuk az egyszer használatos felszerelésüket, sőt, volt, aki kukás zsákot húzott magára.

Rovatok