Index Vakbarát Hírportál

A franciák május 11-én fokozatosan kinyitnák az iskolákat, a tanárok május 30-ig sztrájkolnak

2020. április 23., csütörtök 10:46

Május 11-én fokozatosan kinyitnak a francia oktatási intézmények – írja a Local. A Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter által felvázolt tervben három hét alatt kisebb csoportokban térnének vissza a francia diákok az iskolákba, és nagyjából öt hét után vége is lenne az oktatásnak, elkezdődne a nyári szünet.

A tanárok szakszervezete nem támogatja a döntést, így kedden május 11-től 30-ig általános, az egész országra kiterjedő sztrájkot hirdettek. Közleményükben azt kérdezik, hogyan mehetnének vissza dolgozni, ha az éttermek és boltok továbbra se nyitnak ki, és rendezvényeket se lehet tartani. Az iskolákban kifejezetten nehéz betartatni az óvintézkedéseket, főleg a fiatalabb óvodásoknál, alsósoknál. A tanárok eddig a létfontosságú munkások gyerekeire vigyáztak, de a szakszervezet szerint ehhez nem kaptak megfelelő védőfelszerelést.

A tanárok nem hajlandóak bevonulni a vágóhídra

– írják.

Sokan a gazdaság újraindítását várják Franciaországban is, de a tanárok szerint ehhez nem feltétlenül van szükség az iskolák megnyitására, hiszen azoknak nincs közvetlen piaci szerepük.

Követeléseik között szerepel az iskolák megnyitása előtti vérvizsgálat elvégzése minden iskolai alkalmazotton és diákon, az oktatási intézmények teljes fertőtlenítése és a védelmi eszközök (maszk, alkoholos fertőtlenítő, kesztyűk) rendelkezésre bocsátása. Emmanuel Macron elnök a sztrájk bejelentése előtt arról beszélt, hogy tesztelnék az embereket, de csak azokat, akiknek tüneteik vannak. Sok gyerek teljesen tünetmentesen vészeli át a koronavírus-fertőzést, viszont könnyen megfertőzhetik társaikat, tanáraikat.

A szakszervezet az elmúlt évek megszorító intézkedéseit okolja a jelenleg döcögő oktatásért, így azt kérik, hogy vessék el a jövő tanév előtti elbocsátási tervezetet.

Szépen lassan, kisebb csoportokban

A kormány tervezete szerint május 11-én az 5-6, 6-7 és a 10-11 évesek évfolyamai térnének vissza a közoktatásba. Őket május 18-án követnék a 11-12 és a 14-15 évesek, valamint a másod- és harmadéves gimnazisták. Május 25-én csatlakozna mindenki más.

Nem teljes osztályokban gondolkoznak, hanem legfeljebb 15 fős csoportokban. Ha valaki nem hajlandó iskolába küldeni a gyermekét, akkor a diáknak kötelező részt vennie a távoktatásban. Egyelőre nem tudni, hogyan valósítanák meg ezeket a terveket. Bár a kormány az egész országra kiterjesztette a döntést, az önkormányzatok elvileg széles körű autonómiát kapnak.

(Borítókép: Theo Rouby / AFP)

Rovatok