Index Vakbarát Hírportál

Madagaszkáron a koronavírust elvileg gyógyító gyógyteáért állnak sorba az emberek

2020. április 23., csütörtök 15:19 | aznap frissítve

Madagaszkáron lazulnak a korlátozások, és az emberek már tömött, kígyózó sorokban állnak sorra egy ingyen osztogatott, hagyományos gyógyteáért, ami elvileg gyógyítja a koronavírust – írja az AFP a Twitteren. A teát még az ország elnöke is támogatja, annak ellenére, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a koronavírus és a COVID-19 ellen még nem ismerünk gyógymódot, ellenszert.

 A fejlett országok egészségügyi ellátórendszerét erősen leterhelte a járvány, és orvosok több olyan esetről is beszámoltak, hogy választaniuk kellett melyik beteg kapja meg a lélegeztetőgépet. Olaszországban egymillió emberre 80 lélegeztetőgép jutott, ami kevésnek bizonyult.

Ehhez képest a fejlődő országokban ennél sokkal rosszabb a helyzet. Nem csak arról van szó, hogy Kenyában 5 lélegeztető jut egymillió emberre, Nigériában pedig 0,8, hanem például arról is, hogy míg az Egyesült Királyságban 28 orvos jut 10 ezer főre, addig a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) ugyanez a szám még egynél is kevesebb, Nigériában pedig négynél kevesebb.

Afrikában egyelőre kevesebb regisztrált fertőzött van, mint a fejlett országokban de ez betudható többek között annak, hogy sokkal kevesebb tesztet tudnak elvégezni. Bárhogy is legyen, az alapvető higiéniai lehetőségek sem adottak a járvány elleni védekezésre. Sok településen önkéntesek járnak körbe mobil kézmosó-állomásokkal, és még Nigériában is csak az emberek 40 százaléka tud kénye-kedve szerint kezet mosni. Az se segít a helyzeten, hogy nagyon gyakran egész családok élnek egy kis szobában, ami növeli a vírus terjedésének esélyét. 

A KDK-ban és Nigériában a GDP-nek kicsit kevesebb mint 4 százalékát költik egészségügyre, míg Angliában és Olaszországban ez a szám inkább 9 százalék körül mozog. A hosszabb kijárási tilalom ezekben a régiókban nem csak gazdasági visszaesést eredményezhet, hanem rengeteg embert mélyszegénységbe, éhezésbe is taszíthat.

Rovatok