Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan lépett a vezető, senki sem betegedett meg egy lombardiai idősotthonban

2020. április 23., csütörtök 13:08

Koruk és immunállapotuk, valamint krónikus megbetegedéseik miatt különösen veszélyeztetett rétegnek számítanak azok az idős emberek, akik idősotthonokban élnek, sajnos emiatt nem is meglepő, hogy azokban az otthonokból, ahol a koronavírus-fertőzés megjelent, általában nem egyetlen elhunytról, hanem akár több tucatnyiról érkezett hír. A betegség által erősen sújtott Olaszországban is több lombardiai tartomány idősotthonában megjelent a vírus, azonban akadnak kivételek is. Az egyik ilyen a milánói Domus Patrizia otthon, ahol 84, 85 és 95 év közötti lakó él.

Az otthon vezetője, Manuela Massarotti nem várt a kormány döntéseire, amint az első beteg híréről olvasott az újságban február 21-én, összehívta a személyzetet, és bezáratta a bejáratot. Se ki, se be. 

Mindenki akarata ellenére döntöttem így

– idézi a vezetőt a Corriere.it, aki azt mondja, voltak pillanatok, amikor bizonytalan volt abban, hogy tudják-e majd kezelni a helyzetet, ugyanakkor harminc éve felel az idősek védelméért, ezért a döntés során az ő életüknek a védelme volt a legfontosabb szempont. Egy ilyen helyzetben pedig minden perc számít.

Az érkező rokonok órákon át álltak a kapu előtt, olvasva a táblát, amin a döntés indoklása állt. Mára telefonhívásokban és emaielkben köszönik meg a vezetőnek, hogy vigyázott a szeretteikre. 

Mindenki megértette március 7-e óta, amikor megérkezett az idősotthonok látogatására vonatkozó tiltás.

Az idősotthont mátcius 8-a után naponta körülbelül húsz alkalommal hívták, hogy fogadjanak be olyan időseket, akiket kiengedtek a kórházból. Azt mondtam a munkatársaimnak:

Meglátjátok majd, holnap kényszeríteni fognak bennünket, hogy fogadjuk be őket. Azért is tartottam ettől az egésztől, mert nem tudtuk volna elkülöníteni a fertőzötteket,  néhányuk bejutása pedig egyenértékű lett volna a bejelentett mészárlással

– mondta Massarotti.

A statisztikáknak teljesen ellentmond, de senki sem betegedett meg, még a személyzet sem, pedig körülbelül 90 fős személyzet (köztük orvosok, nővérek, takarítók) vette körül az ott élőket. Az utolsó haláleset a február 20-i héten történt, de nem koronavírus-fertőzés miatt következett be, az elhunytnál bakteriális fertőzést igazoltak. Május negyedikén lassan, óvatosan ők is újranyitnak majd. 

Rovatok