Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre 100 tonna védőeszközt vitt Ukrajnába az óriási repülőgépszörny

2020. április 23., csütörtök 12:19

Ukrajnában csütörtökre 7170-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, közülük 1386 egészségügyi dolgozó és 457 gyermek – tudatta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter. A betegek közül összesen 2308-as szorulnak kórházi ellátásra, a kórházban ápoltak közül 103 gyerek és 223 egészségügyi dolgozó. Lélegeztetőgépen 100-an vannak, köztük egy gyermek. Az országban eddig 187 áldozata volt a koronavírusnak, 504 gyógyult esetről tudni.

A védekezésben bevetették a világ legnagyobb teherszállító repülőgépét, az An-225 Mriját (Álom), amit maga Volodimir Zelenszkij elnök, Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter, Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos és több más tisztségviselő fogadott a kijevi repülőtéren. Több mint száz tonnás rakományában a gép 12 millió szájmaszkot, 260 ezer védőszemüveget és több mint 100 ezer ötös szintű védőöltözetet szállított az ukrajnai egészségügyi dolgozók számára.

A gép kistestvérei közül egy, egy An-124-es nemrég Magyarországra is hozott szállítmányt Kínából.

Oroszország negyedére kiterjesztik a moszkvai digitális közlekedési engedélyt

Oroszország 85 régiójából 21-ben olyan szövetségi nyilvántartási rendszert vezetnek be, amellyel a munkaáltatók digitális közlekedési engedélyt biztosíthatnak alkalmazottjaik számára a kijárási korlátozások közepette, jelentette az MTI az orosz távközlési minisztériumra hivatkozva.

Ezeket az engedélyeket a dolgozók QR-kód formájában kapják meg egy erre fejlesztett állami portálon keresztül, miután a helyi hatóságok jóváhagyták az munkáltató által leadott névsort. A munkavállalók ezután egy mobilalkalmazásban tudják előre bejelenteni, hogy milyen céllal és hova utaznak.

A Moszkvában már használt módszerhez hasonló rendszert elsőként a Központi Szövetségi Körzet hét régiójában fogják bevezetni, majd kiterjesztik a Volga-mente, Szibéria és a Távol-Kelet további 14 tartományára. Ez a platform nem azonos azzal, amelyet a fővárosban és Moszkva megyében használnak, de a rendőrök egy mobilalkalmazással mindkét rendszer kódjait ellenőrizni tudják. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin, aki egyben a kormány járványellenes koordinációs tanácsának is alelnöke, szerdán azt javasolta, hogy a rendszert az egész országra terjesszék ki.

Az Oroszországban eddig elvégzett nagyjából 2,4 millió teszt alapján 62 773 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, az ismert áldozatok száma 555, a gyógyultaké 4891. A napi regisztrált esetszám viszont második napja esik, csütörtökön 4774 új megbetegedést közöltek, szerdán 5236-ot, előtte 5642-t.

(Borítókép: A 100 tonna védőfelszereléssel Kijevbe érkező óriásgép, az An-225 Mirja. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok