Index Vakbarát Hírportál

Se szóbeli, se írásbeli érettségi nem lesz Szlovákiában

2020. április 23., csütörtök 14:30

Teljesen elmarad a klasszikus értelemben vett érettségi idén Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt, jelentette be csütörtökön Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter, aki arról adott tájékoztatást, hogy sem írásbeli, sem szóbeli vizsga nem lesz a végzős középiskolások számára.

A mintegy 41 ezer végzős diák ehelyett az elmúlt négy évben megszerzett jegyek átlaga alapján kapják meg a végső értékelést az érettségi bizonyítványban,

írja a Paraméter.

Az átlagot az év végi jegyekből számolják majd, de az utolsó két évből, a harmadik és negyedik évfolyamból a félévi jegyek is beleszámítanak majd az átlagolt érettségibe. Aki ezzel az átlaggal elégedetlen, az kérvényezheti a vizsgázási lehetőséget. Erre három napjuk lesz, az érettségi bizonyítványba javasolt jegyet ugyanis május 12-én kapják meg, ami után május 15-ig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és klasszikus szóbeli vizsgát tehetnek a jobb jegy érdekében.

Azt, hogy nem lesz írásbeli érettségi, még márciusban közölték a szlovák oktatási hatóságok. Áprilisban aztán az országos tisztifőorvos közölte, hogy a legszigorúbb higiéniai feltételek betartása mellett legalább a szóbeli vizsgát engedélyezik, de végül ezt is törölték.

Rovatok