Index Vakbarát Hírportál

A tiltás ellenére a járvány miatti korlátozások ellen tüntettek Bécs belvárosában

2020. április 24., péntek 20:07 | aznap frissítve

Nem engedélyezett tüntetést tartottak Bécs belvárosában. Ez volt az első demonstráció a március 16-án bevezetett kijárási korlátozások óta. Az azóta is érvényes szabályok szerint 5-nél több ember nem tartózkodhat egymás közelében közterületen.  

A tüntetést a magát a "Kezdeményezés az Evidenciákon Alapuló Koronavírus Információkért" elnevezésű szervezet jelentette be, hogy az osztrák kormány alapjogokat korlátozó intézkedéscsomagja ellen tüntessen.

A szervezet honlapján azt írja: azokat képviselik, akiknek az életét a kormány intézkedései súlyosan érintik, és szeretnének cenzúra nélkül közzétenni tanulmányokat, tudományos közleményeket a koronavírusról. A demonstráción megjelent Martin Sellner vlogger, influenszer, a szélsőjobboldali osztrák Identitárius Mozgalom vezéralakja is. A tüntetők többször skandálták a "mi vagyunk a nép" szlogent, ami az utóbbi időben az AfD-hez és a Pegidához köthető német szélsőjobboldali tüntetések ismertetőjegye volt. 

A tüntetést eredetileg úgy jelentették be, hogy csak 5 ember fog összegyűlni, de a rendőrség ennek ellenére megtiltotta a demonstrációt. A szervezők erre közleményükben a tüntetés helyett sajtótájékoztatót hirdettek, és végül legalább 200-an gyűltek össze az  Albertinaplatzon. Az emberek olyan transzparenseket tartottak, amikre az "elég volt a gyámságból" vagy az "inkább halok meg szabadon, mint hogy a korlátozásaitok alatt éljek" feliratok voltak olvashatók.  

A rendőrség egy embert őrizetbe vett, aki ellenállt a hatósági intézkedésnek, és sorban igazoltatta a megjelenteket. A résztvevőkről fényképet és videófelvételt készítettek, a rendőség várhatóan egyenként eljárást indít ellenük az osztrák koronavírus-törvény megsértése miatt. A szervezők arra hivatkoznak, hogy ők tényleg csak 5-en gyűltek össze, a többi ember egyenként érkezett és nem az ő hívásukra. 

A rendőrség egy idő után felszólította a tüntetőket, hogy tartsák be legalább a 1,5-2 méteres távolságot egymástól, de a résztvevők erre nem reagáltak. Válaszul többen Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondását követelték. A  gyülekezés végül békésen zajlott le, és két óra elteltével véget ért.

A szervezet már be is jelentett egy újabb tüntetést jövő hét péntekre az osztrák kancellári hivatal elé.

 

Rovatok