Index Vakbarát Hírportál

Két csoportra osztják az osztályokat Ausztriában, úgy indítják újra az iskolákat

2020. április 24., péntek 18:16 | aznap frissítve

Ismertette az iskolák újraindítására vonatkozó terveit Heinz Faßmann, osztrák oktatási miniszter. Az iskolákat csak fokozatosan nyitják meg a diákok előtt, hogy ezzel is hátráltassák a tömeges fertőzések kialakulását, írja az ORF

Hogy egyszerre ne legyen sok diák az iskolákban, az osztályokat a felsőbb évfolyamokon két csoportra osztják. A két csoport felváltva jár be az iskolába: az A csoport hétfőtől szerdáig, a B csoport csütörtökön és pénteken. A következő héten a két csoport megcseréli a beosztást, így mindenki ugyanannyit jár iskolába. Amikor a diákok nem mennek iskolába, akkor „házifeladatnapjaik” lesznek, azaz otthon is tanulniuk kell. Énekórát és testnevelésórát nem tartanak.

A tanévet nem hosszabbítják meg. Azoknak a gyerekeknek, akik ezt lemaradásaik miatt igénylik, nyári iskolát indítanak.  

A diákok év végi értékelésénél a március 16-i iskolabezárásig nyújtott teljesítményt kell alapul venni, de természetesen figyelembe veszik az online tanulás idején és a most újrakezdődő iskolai oktatásnál elért eredményeket is.

Az érettségi kivételével máshol nem tartanak év végi vizsgákat, nem íratnak dolgozatokat. Aki két jegy között áll és a jobbat szeretné, az jelentkezhet javító szóbeli vizsgára. Általános elvként alkalmazzák, hogy most senkit nem kötelezhetnek osztályismétlésre. A legrosszabb jegyet (ez Ausztriában az 5-ös) szerző diák is felsőbb osztályba léphet majd.    

A diákoknak az iskolai szünetekben kötelező lesz maszkot hordaniuk vagy szájukat, orrukat kendővel eltakarni. A maszkokról a szülőknek kell gondoskodniuk. A maszkviselést csak a 10 évnél idősebbeknél írják elő. Az oktatási miniszter szerint a kisebbeknél nehezen elképzelhető egy ilyen szabály betartása. 

Előírás, hogy a tanárokat el kell látni maszkokkal és fertőtlenítőszerrel. A 65 évnél idősebb pedagógusoknak vagy a veszélyeztetett, krónikus betegeknek nem kell dolgozniuk, ők továbbra is taníthatnak online. Ugyanígy nem kötelező a gyerekek számára sem az iskolába való visszatérés. Aki fél a megfertőződéstől vagy veszélyben érzi magát, annak nem kell bejárnia az iskolába, folytathatja otthonról a tanulást.  

Ausztriában korábban kezdődött a járvány, mint Magyarországon, és mostanra jelentősen csökkent az aktív esetek száma, és a vírus terjedésének üteme is. Orbán Viktor többször mondta, hogy figyeli, mi történik Ausztriában, és átveszi az ott bevált gyakorlatokat. Az osztrák helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.  

(Borítókép: Üres osztályterem Ausztriában 2020. március 12-én. Fotó: Klaus Pressberger / SEPA.Media / Getty Images) 

Rovatok