Index Vakbarát Hírportál

Hozzáadtak korábbi teszteket, 11 ezerrel ugrott meg a fertőzöttek száma Ecuadorban

2020. április 24., péntek 21:06 | aznap frissítve

Pénteken 22 719-re ugrott a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma Ecuadorban, jelentette be a Reuters szerint Maria Paul Romo belügyminiszter. Ezzel egy nap alatt 11 536 esetet adtak hozzá korábbi tesztek igazolásával a statisztikához.

Juan Carlos Zevallos egészségügyi miniszter már csütörtökön jelezte, hogy kétszer annyi az összes eset száma, mint amit addig mutattak a statisztikák. Ugyanis közel 24 ezer teszt eredménye volt korábban függőben. Átlagosan egy hetet várnak ezek feldolgozására.

Hétfőn a hatóságok még arról beszéltek, hogy a megerősített fertőzöttek többségének csak enyhe tünetei vannak, otthon gyógyulnak.

Hivatalosan 576-an haltak meg a betegség miatt. Azonban a 17,4 milliós ország hatóságai azt kérték az emberektől, hogy jelentsék, ha az elmúlt időszakban meghalt rokonuknak a koronavírusra jellemző tünetei voltak korábban. A minisztérium szerint több halálesetet a tesztelés hiánya miatt nem kapcsoltak a vírushoz.

A múlt héten a kormány jelezte, hogy április első felében 6700 halálesetet regisztráltak a Guayaquil körüli Guayas tartományban, miközben januárban és februárban átlagosan 2 ezren haltak meg ugyanott.

A latin-amerikai országban Guayaquilben a legrosszabb a járványhelyzet. A kórházak tele vannak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem győzik eltemetni a halottakat. Már április elején jelentette a média, hogy a tengerparti városban a hatóságok kénytelenek tengeren odaszállított hűtőkonténerekben elhelyezni a holttesteket. Miután a közösségi médiát ellepték az utcán hagyott holttestekről készült képek, a kormány felállított egy különleges járványügyi csoportot.

Donald Trump amerikai elnök a CNN szerint bejelentette, hogy Lenín Moreno ecuadori elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után lélegeztetőgépeket küld az országnak, ami „nagyon keményen harcol a koronavírus ellen.”

Rovatok