Index Vakbarát Hírportál

Svédországban az eddigi legtöbben fertőződtek meg egy nap alatt

2020. április 24., péntek 17:25

Svédország viszonylag lazán kezeli a koronavírusokkal kapcsolatos korlátozásokat más európai országokkal összehasonlítva. A korlátozások helyett inkább az emberek felelősségérzetére igyekeznek hatni, és inkább kérnek, mint parancsolnak. A becslések szerint a stockholmiak már 15-20 százaléka átesett a fertőzésen, és nem omlott össze az egészségügy.

De ez a járványt természetesen nem állította le. Svédországban ma az eddigi legmagasabb napi új esetszámot jelentette: 24 óra alatt 812 fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az összes beazonosított fertőzöttek száma 17 567-re emelkedett. Egy nap alatt 131-en haltak meg, így a halálos áldozatok száma 2152-re növekedett. Ez a lakosságszámra vetítve sokkal alacsonyabb, mint OLaszország vagy Spanyolország helyzete, viszont sokkal magasabb, mint Svédország szomszédainak vesztesége.

Eközben a svéd tisztifőorvos megvédte az ország hatóságai által követett stratégiát, amely a minél gyorsabb átfertőződésre játszik, hogy így könnyebben vészeljék át a második hullámot. Mint Anders Teggel elmondta, az, hogy egyre több ország kezdi feloldani a szankciókat, holott a járvány még közel sem ért véget, megkérdőjelezi, hogy a teljes leállásnak eleve volt-e bármi értelme.

Rovatok