Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábiában nem alkalmazzák többet a korbácsolást büntetésként

2020. április 24., péntek 22:02

Szaúd-Arábia nem alkalmazza többé a korbácsolást büntetésként, írta a Reuters hírügynökség a szunnita királyság legfelsőbb bíróságának egyik iratára hivatkozva, amelybe betekintést nyert. A bírói testület döntése szerint a jövőben ezt a testi fenyítést szabadságvesztés, pénzbírság, illetve ezek kombinációja válthatja fel.

„A döntés a Szalmán bin Abdul-Azíz uralkodó utasítására és Mohamed bin Szalmán trónörökös közvetlen felügyelete mellett bevezetett emberi jogi reformok kiterjesztése” – olvasható a dokumentumban. „Ez a reform jelentős előrelépés Szaúd-Arábia emberi jogi célkitűzéseiben, ugyanakkor mindössze egy reform a sok közül a királyságban” – hangoztatta Avvad Alavvad, az állami emberi jogi bizottság elnöke.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését követik. Kodifikált büntetőjog híján az egyes bírák belátásuk szerint értelmezik a saríát. Jogvédők a múltban dokumentáltak olyan eseteket, amelyekben a korbácsolást a többi között ittasság, vagy zaklatás esetén alkalmazták, írja az MTI.

„A testi fenyítések más fajtáit, mint például a lopásért járó csonkítást, illetve a gyilkosságért, valamint terrorbűncselekményekért kiszabott lefejezést még nem tiltották be” – hangsúlyozta egy jogvédő, szorgalmazva Szaúd-Arábia igazságszolgáltatási rendszerének reformját. Szaúd-Arábia élen a jár a világon a végrehajtott halálos büntetések számát tekintve.

Rovatok