Index Vakbarát Hírportál

10 ezer szabad ággyal készülnek Szlovákiában a fertőzöttekre

2020. április 24., péntek 11:11

Fokozatosan szabadítják fel az ágyakat a szlovákiai kórházakban, és a Szlovákiai Kórházszövetség elnöke szerint nem volt szükség tömeges betegelbocsátásokra az 5,4 milliós lakosú országban, írja a Paraméter. A lapnak adott interjújában Marian Petko azt mondta, hogy az egészségügyi minisztérium rendszereset figyelmeztetik, hogy a pénzhiány akut probléma az egészségügyben, meglátásuk szerint a rendszer össze is omolhat miatta.

A járvány terjedésére, a betegszám emelkedésére készülve 10 ezer ágyat szabadítanak fel a kórházakban. 

A tervezett csúcs idejére az összes kórházi ágy egyharmadát erre tartalékoljuk,

mintegy 10 ezer beteget tudunk majd elhelyezni, ebből ezer ágy lesz a legsúlyosabb eseteknek, vagyis lélegeztetőgépekkel felszerelve. Egyelőre szerencsére úgy tűnik, hogy ennyire nem lesz szükségünk. Nem tudjuk azonban, hogy hogyan alakul a helyzet a roma telepeken és a nyugdíjasotthonokban. Egyelőre tehát nem árt az óvatosság.

– tette hozzá Petko, aki arról is beszélt, hogy az ágyfelszabadítás miatt krónikus betegeket nem küldtek haza, inkább a rehabilitációról bocsátottak betegeket.

de az ágyakat főleg azzal szabadították fel, hogy nem vettek fel újabb betegeket, hiszen a halasztható műtéteket nem lehetett végezni.

Szlovákiában most újra engedélyezett egyes halasztható műtétek elvégzése, elsősorban az onkológia és kardiológia területén, a kórházak felkészültségének megfelelően. Petko szerint a kérdés csak az, meglesz-e ezeknek a beavatkozásoknak a fedezete, hiszen jelentős pénzügyi hiánnyal küzdenek.

Az országban eddig 1360 főnél igazolták a koronavírus-fertőzést, eddig összesen 17-en haltak meg a betegség miatt. 

Alábbi, folyamatosan frissülő grafikonjainkon követheti, hogy hol, hogyan áll most a járvány terjedése.

Rovatok