Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában talán csak nyár végén fog tetőzni a járvány

2020. április 24., péntek 22:53

A Bumm.sk tudósítása szerint a szlovák Egészségpolitikai Intézet elemzéséből az derül ki, hogy a szlovákiai járvány csúcspontjára akár nyár végéig is várni kell. Szlovákiában jelentősen kevesebb a regisztrált fertőzött jelenleg (1360), és sokkal kevesebb a halálos áldozat (17), mint Magyarországon.

Az elemzés háromféle forgatókönyvet is felvázol. Az egyik az eddigihez hasonló lassú terjedéssel számol. Eszerint a csúcspont nyár végén vagy szeptemberben jönne el, és mindössze 5600 regisztrált fertőzöttet találnának összesen. De ez csak akkor lehetséges – figyelmeztetnek –, ha az emberek betartják a járványellenes intézkedéseket.

A legoptimistább előrejelzés szerint csak a lakosság 0,04 százaléka fog megfertőződni, a terjedés minimálisra mérséklődik, és a járvány hamarosan véget ér. A kevésbé optimista forgatókönyv szerint a járvány terjedése gyorsulni fog (főként a roma közösségben), de így megáll majd 33 ezer főnél (ami a teljes lakosságra vetítve 0,6 százalékos fertőzöttséget jelent). Az előrejelzés szerint ekkor is elegendő lesz az egészségügyi rendszer kapacitása.

Az Egészségpolitikai Intézet szerint a csúcsponton csak 75 lélegeztetőgépre lesz szükség az országban, ami jelentősen alacsonyabb, mint azt korábban gondolták. A legtöbb új beteg a külföldről hazatértek közül kerül ki, illetve lokálisan terjed a betegség.

Az elemzés úgy értékeli, hogy Szlovákiának nincs szüksége a gazdaságot leállító és az emberek szabad mozgását korlátozó intézkedésekre, de nagyon fontos fokozni a szűrés kapacitását. 

Rovatok