Index Vakbarát Hírportál

A karantén ellen tüntettek, letartóztattak több tucatnyi berlini tiltakozót

2020. április 25., szombat 23:47

Több tucatnyi tiltakozót tartóztatott le a rendőrség egy berlini tüntetésen – írja a Guardian. A  járvány miatti rendelkezések elleni demonstráció illegális volt, mivel épp ezek miatt a rendelkezések miatt húsznál többen nem tartózkodhatnak egy helyen. 

Ennek ellenére nagyjából ezren gyűltek össze a – mostanra már hagyományossá vált – szombati tüntetésen, nagyobbrészt szélsőbaloldaliak, de jelen voltak más szélsőséges szervezetek képviselői is. A transzparensek alapján volt, aki azért tüntetett, mert Angela Merkel kancellár „betiltotta az életet”, mások pedig egyszerűen a szabadságot hiányolták. De olyan is volt, aki a „gyógyszergyárak lobbija” ellen tiltakozott.

A rendőrség kordonokkal zárta el a Rosa Luxemburg teret, ahol a tüntetést tartották volna, így a tiltakozók a környező utcákban gyűltek össze. A megjelenteket a rendőrök távozásra szólították fel, arra hivatkozva, hogy ezzel akadályozhatják meg a koronavírus terjesztését.

A tüntetők emellett a veszélyhelyzet megszüntetését is követelték, amely miatt – sok más országhoz hasonlóan – valóban növekszik az elégedetlenség Németországban, de Merkel népszerűsége nem csökkent. Az intézkedések egyébként valóban jó eredményeket hoztak: Németországban 5500 haláleset kötető a koronavírushoz, ami jelentősen kevesebb a környező országok számainál: Olaszországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban is 20 ezernél több halálesetet regisztráltak.

A tiltakozásban a leghangosabb a szélsőjobboldali AfD párt, amely szerint a német kormány eltúlozza a járvány veszélyeit, és azonnal újra kellene indítani az ország minden gazdasági vállalkozását.

Rovatok