Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban két napja magasabb a gyógyultak száma a betegekénél

2020. április 25., szombat 11:04

Horvátországban többen gyógyultak már ki az új koronavírus okozta betegségből, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva, eközben Szlovéniában enyhén nőtt a napi fertőzöttek száma az elmúlt napokhoz képest – derült ki a két ország válságstábjának szombati sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 7-tel, 2016-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt három halálesettel 54-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A legtöbb napi fertőzést, 96-ot, április 1-jén jegyezték fel, és az elmúlt héten 10 és 42 közé volt tehető a napi fertőződések száma. A múlt héten még volt olyan nap, amikor az esetszám meghaladta az 50-et. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1034 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, 928-an még küzdenek a fertőzéssel.

Ez a második nap, hogy magasabb az eddig felgyógyultak száma, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva.

Horvátországban pillanatnyilag 21 beteg van lélegeztetőgépen, és eddig összesen 30 213 koronavírustesztet végeztek el.

A horvát kormány három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon:

A válságstáb tájékoztatása szerint az üzletek nyitvatartását is meghosszabbítják. Azok 7-től 22 óráig lehetnek majd nyitva egy óra szünettel az eddigi 8-17 óra helyett. Az egy óra szünet alatt a dolgozóknak mindent fertőtleníteniük kell az üzletekben. Ugyanakkor ünnepnapokon és vasárnap továbbra is zárva kell tartaniuk, ez alól csak a benzinkutak, a pékségek és a trafikok jelentenek kivételt.

A ruházati üzletekben nem lehet felpróbálni a ruhákat, a visszavitt árut, amennyiben az mégsem felel meg vásárlónak, a boltok kötelesek visszavenni. A munkáltatóknak a munkafelvétel előtt minden alkalmazott testhőmérsékletét meg kell mérniük, és amennyiben az meghaladja 37,2 Celsius-fokot, a dolgozókat hazaküldik.

Kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat. Az első lépés sikerétől függ, hogy folytathatják-e az enyhítéseket.

Amennyiben fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítják a szigorításokat.

Szlovéniában egy nap alatt 15-tel, 1388-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. A legtöbb napi fertőzést, 70-et, március 26-án jegyezték fel, az elmúlt egy hétben ugyanakkor 10 alatt maradt a napi fertőződések száma. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 81-re nőtt. A járvány megjelenése óta 48 179 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, a diagnosztizált betegek közül jelenleg 23-at ápolnak intenzív osztályon.

Bár Szlovéniában már hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, Ljubljana a hét elején indult, és egy hétig tartó átfogó szerológiai vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését.

Az eddig teszteltek viszonylag alacsony, átlagosan tíz százalék alatti számánál mutatták ki a koronavírus jelenlétét a nyugat-balkáni országokban, amelyek sorra kezdenek bele a korlátozások enyhítésébe.

Szerbiában például a szabadtéri piacok ezen a héten elrendelt újranyitása után hétfőtől már a zárt térben található piacok is kinyitnak, hasonlóan az edzőtermekhez, fodrász- és szépségszalonokhoz, és a helyközi járatok is újraindulnak. A városi tömegközlekedéseket várhatóan május 1. után indítják újra majd az országban az MTI összefoglalója szerint.

Eközben az Európai Unió 93 millió euró segélyt hagyott jóvá Szerbiának az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésre, az összeg jelentős részét az egészségügyi rendszer támogatására fordítja az ország, ahol eddig 7483 koronavírusos megbetegedést regisztráltak.

Koszovóban üresen maradtak az iszlám szentélyek a ramadán első napján. Az 1,8 millió lakosú országban a lakosság 95,6%-az iszlám vallást gyakorolja.

Észak-Macedóniában kedvezményes hiteleket jelentett be a pénzügyminiszter a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés ellensúlyozására. A hiteleket a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető, három évre 3-90 ezer euró közötti összeget vehetnek fel a munkahelyek megőrzésére. Az országban, ahol eddig 1326 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, 3,7%-os gazdasági visszaeséssel számolnak.

Montenegróban úgy számolnak, hogy az idegenforgalmi szektor gyorsan talpra tud majd állni, amint megszűnnek a szigorú intézkedések. A kormány engedélyezte a kikötők újranyitását, és a turizmussal foglalkozók remélik, a nyári szezon sikeres lesz, és nem maradnak üresen a szállodák. Az országban a korán bevezetett, a környékhez képest is szigorú intézkedéseknek köszönhetően eddig csak 319 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel.

Bosznia-Hercegovinában az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta, hogy Bosznia-Hercegovina főként bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban teljes kijárási tilalmat rendeltek el a 18 éven aluliak és a 65 éven felüliek számára, ezért az országrész vezetése enyhített a szigorú intézkedésen, és így a fiatalok és az idősek is heti három, kijelölt napon néhány órára elhagyhatják otthonaikat. Boszniában 1421-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma

Rovatok