Index Vakbarát Hírportál

Hongkong vezető járványkutatója az elsietett európai újranyitásra figyelmeztet

2020. április 25., szombat 13:50

Rettentő óvatosságra intett a német Der Spiegelnek adott interjújában Gabriel Leung, a Honkongi Egyetem vezető járványkutatója, aki szerint katasztrófához vezethet a túlzottan elhamarkodott európai újranyitás.

„A járvány kordában tartása mindenhol megbukott. Elnyomni lehet csak, vagy inkább ciklikusan hol elnyomni, hol egy picit újranyitni, ezekből a ciklusokból pedig rengeteg kell” – mondta Leung, hozzátéve, hogy az adott ország egészségügyi rendszerének kapacitásától és felkészültségétől függ, hogy mekkora mértékű és mennyi ideig tartó lehet a nyitások időszaka.

Éppen ezért a komolyabb enyhítések előtt „pöröllyel kell leverni” a napi új fertőzések számát, állítja a professzor, aki szerint az újranyitás előtti elfogadható szám egyértelmű: csak akkor szabad ezt megtenni, ha egy koronavírusos beteg már kevesebb, mint egy újabb embernek adja tovább (átlagban) a fertőzést.

Leung szerint az új típusú koronavírus nagyon sokáig jelen lesz. Ahhoz, hogy kezelhetővé váljon globálisan a járvány, legalább a Föld lakosságának a fele el kell hogy kapja ezt. A védettségen segíthet a védőoltás, de ez optimista becslés szerint 9, de inkább 12-18 hónap múlva készülhet el.

Az interjúban Leung beszélt a tesztelés és a kontaktkutatás fontosságáról, mert ha ezek hatékonyan működnek, akkor plusz lazítás is belefér az intézkedések terén.

Németországban a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) becslése szerint a terjedési mutató már a Leung által említett 1 alatt van, ezért is kezdték meg az enyhítést. Az RKI szombati adatai szerint 2055 új esettel 152 438-ra nőtt a regisztrált fertőzések száma, miközben a koronavírusos áldozatok száma elérte az 5500-at. Az RKI korábban azt javasolta, hogy akkor lehetséges a komolyabb lazítás, ha a napi új esetszám tartósan 1000 alá, a párszázas nagyságrendbe kerül.

Rovatok