Index Vakbarát Hírportál

150 olasz orvos halt bele a koronavírus-fertőzésbe a járvány kitörése óta

2020. április 25., szombat 20:25

Egy nap alatt 415-tel emelkedett Olaszországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és elérte a 26 384-et - közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent, írja az MTI.

Az elhunytak száma enyhén csökkent az egy nappal korábbi 420-hoz képest. Csütörtökön 464 volt az áldozatok száma, szerdán 437. Szakértők szerint ez az adat csökken a leglassabban, és nullázódik majd le a legkésőbb.

Európában eddig Olaszországban követelte a legtöbb áldozatot az új koronavírus-járvány.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 195 351-t. Jelenleg a fertőzöttek száma 105 847, a hetvennyolc százalékuk házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Több mint 21 ezren vannak kórházban. Az utóbbi egy nap alatt több mint 2600-an hagyhatták már el a kórházakat. A gyógyultak száma meghaladja a 63 ezret.

Egész Olaszországban több mint 1,7 millió vírustesztet végeztek, ebből mintegy 800 ezret Lombardiában, amely a járvány legfőbb gócpontja. Ebben a régióban 713-mal emelkedett az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 1091 után. A halottak száma 163 volt a 24 órával korábbi 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 34 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.

150-re emelkedett a járványban meghalt olasz orvosok száma, valamint 34 ápoló, 18 más egészségügyi dolgozó és 13 gyógyszerész veszítette életét a fertőzés miatt.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) adatai szerint módosult a férfi és női betegek korábbi aránya: korábban a halottak több mint 70 százaléka férfi volt, de mostanra a férfiak aránya 63,3 százalékra csökkent, a nőké pedig 36,7-re emelkedett. A diagnosztizált fertőzöttek 48,6 százaléka férfi, 51,4 százaléka nő.

Az olasz sajtó megtalálta azt az orvost aki elsőként diagnosztizálta a koronavírust olaszországi betegen. A lombardiai Codogno kórházában, február 20-án dolgozó Annalisa Malara aneszteziológus volt, aki az első számú olasz betegen, a 38 éves Mattián elvégezte a vírustesztet. A férfi napok óta magas lázzal, tüdőgyulladással küzdött, állapota válságos volt. Malara doktornő rendelte el a vírustesztet, melyet addig nem végeztek el a betegen, mivel senki sem gondolta, hogy Olaszországban jelen van a járvány.

Ez a teszt indította el hivatalosan az olaszországi járványhelyzetet, majd február 23-án Codogno és további kilenc lombardiai város vesztegzár alá helyezéséhez vezetett.

Malara doktornő több mint két hónapja nem látja családját, napi 14 órát dolgozik intenzív osztályon. Az első olasz beteget, Mattiát tizennyolc napig kezelték intenzív osztályon, a kórházat végül március 20-án hagyhatta el.

Rovatok