Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-kutatásokat akartak lopni hekkerek az USA-tól

2020. április 25., szombat 08:53

Az egészségügyi minisztérium hálózata mellett kórházakat, kutatólaboratóriumokat, gyógyszerészeti cégeket és az ellátást segítő intézményeket is megtámadtak külföldi hekkerek, akik az amerikai koronavírus-kutatás legfrissebb eredményeit akarták ellopni, közölte pénteken az amerikai kormány.

Az ügyre rálátó informátor azt mondta a CNN-nek, hogy ilyen támadást csak két helyről, Kínából és Oroszországból tudnak végrehajtani, és a biztonsági szakértők szerint alighanem Kína áll a támadás hátterében, árulta el az igazságügyi minisztérium egyik embere, hozzátéve, hogy a vírus kezelésére és a védőoltás kifejlesztésére irányuló kutatások lehettek a hekkerek célpontjai, hiszen óriási sikertörténet lesz az első védőoltást kifejlesztő ország számára az eredmény.

„Az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos” – ezt már maga Donald Trump amerikai elnök jelentette ki a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken este.

Több, a koronavírus elleni harc szempontjából fontos állítás is elhangzott a Fehér Ház pénteki sajtótájékoztatóján. Donald Trump elnök elmondta, hogy az Egyesült Államoknak újra többlete van lélegeztetőgépekből, így már segíteni tudnak más országokon, többek között Mexikónak, Hondurasnak, Indonéziának, Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak is.

Mike Pence alelnök a koronavírustesztek elvégzett számát emelte ki, hangsúlyozva, hogy egy hónap alatt 80 ezerről 5,1 millióra emelték az elvégzett tesztek számát. Az tesztelés szempontjából a későbbiekre nézve meghatározó fontosságú lépéshez értek el, Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője ugyanis pénteken megadta az engedélyt az első, otthon végezhető tesztek használatára. A tesztet levélben küldik el a páciensnek, aki otthon egy vattapálcikával kenetet vesz, ezt levélben postázza az orvosnak, akitől majd megkapja az eredményt.

Aláírta Trump a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagot

Az amerikai elnök kitért a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó gazdasági mentőcsomagra térve elmondta, hogy pénteken aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot, amiben elkülönítettek 30 milliárd dollárt a kis hitelintézetek és azok számára, amelyek „kisebbségi vagy nagyon rossz helyzetben lévő közösségeket szolgálnak ki” – utalt az afroamerikai és a latino kisvállalkozókat segítő hitelintézetekre.

A gazdasági mentőcsomag eddigi lépéseiről is beszélt, elmondva, hogy már több mint 80 millió amerikai kapta meg a csekket, amivel a szövetségi kormányzat egyszeri készpénzes segítséget nyúj a nehéz helyzetbe került családoknak. „Egy négytagú család 3400 dollárt kap, ez nagyszerű, és mindenki megérdemli” – idézte Trumpot az MTI.

Gondot okozhat a Los Angeles-i meleg

Los Angelesben 33 fokos meleget jósolnak a következő napokra, ezért Los Angeles rendőrfőnöke több helyi vezetővel arra kérte a lakosokat, hogy a meleg idő ellenére se strandoljanak a hétvégén, vagy induljanak túrázni. „Muszáj emlékeztetni arra, hogy az otthon tartózkodást javasló polgármesteri rendelkezés változatlanul érvényben van” – írta Michael Moore rendőrfőnök Twitteren.

Az Egyesült Államokban péntekre 900 ezer fölé nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig megközelítette az 52 ezret.

Rovatok