Index Vakbarát Hírportál

A legfertőzöttebb amerikai államban is jöhet az újranyitás

2020. április 26., vasárnap 19:15

Vasárnapi sajtótájékoztatóján két szakaszra bontotta a koronavírus-járvány alatti lazítás tervét New York állam kormányzója, Andrew Coumo, aki szerint így nézhet ki az intézkedések lazítása:

Cuomo elmondta, hogy rengeteg elemzés és megfigyelés kell majd ahhoz, hogy biztonságosan menjen végbe a lazítás, éppen ezért kezdik a kisebb kockázatot jelentő munkahelyekkel. A második fázisban – ami ideális esetben két héttel jönne az első után – viszont nem az állam szabná meg a cégeknek, hogy mit tegyenek, hanem mindenkinek magának kell felmérnie, mekkora kockázatot jelent, ha újrakezdik a munkát, és ez alapján kell dönteniük.

Azt nem árulta el, hogy az első szakasz mikor kezdődhet, csak annyit osztott meg, hogy a második szakasz elindulásához elengedhetetlen lesz az oktatás megoldása. Egyelőre még nem eldöntött, hogy a New York-i iskolák újra kinyitnak-e tanév végéig – figyelembe véve, hogy az elvesztett idő miatt sok helyen a nyárba nyúlik majd a tanítás –, vagy távoktatással próbálják megoldani a tanév fennmaradó részét.

A közel egymillió amerikai regisztrált fertőzés több mint negyedét, 288 ezret New York államban jegyezték fel. Itt már 22 ezer fölött van az áldozatok száma, tehát a többi államnál is óvatosabban kell kezelni az enyhítéseket.

Ugyancsak vasárnap arról beszélt New York polgármestere, Bill de Blasio, hogy a városnak 7,4 milliárd dollár segélyre lesz szüksége, hogy ellensúlyozzák a koronavírus gazdasági hatásait. De Blasio kiemelte, hogy ha New York nem áll fel teljesen, akkor az egész régiót lehúzhatja magával.

New York államban még nem tudni, mikor kezdődhet az enyhítés, de az már biztos, hogy Alaszka, Dél-Karolina, Georgia és Oklahoma példáját követi hamarosan Colorado, Mississippi, Minnesota, Montana és Tennessee is, és elkezdik a korlátozások lazítását.

Rovatok