Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban a koronavírus újabb, őszi hullámától tarthatnak

2020. április 26., vasárnap 16:47 | aznap frissítve

Előrébb hozhatják a parlamenti választások időpontját Horvátországban a koronavírus-járvány újabb, őszi hullámától tartva– írták horvát lapok az MTI szerint vasárnap.

Májusban feloszlathatják a parlamentet, és még júliusban kiírhatják a választásokat, a Vecernji List horvát napilap kormányzati forrásai szerint. Az előrehozott választás tervét a horvát lap azzal magyarázta, hogy a járvány kezelése miatt nőtt a kormány népszerűsége, ami a nyári turizmus kiesésével és a gazdaság lassulásával gyengülhet.

Lehetséges okként ugyanakkor azt is megírták: a kabinet attól tart, hogy őszre nőhet egy újabb fertőzési hullám kockázata, ami miatt lehet, hogy át kell vinni a következő évre az általános választásokat, ez pedig jogi kérdéseket vetne fel.

A Vecernji List értesüléseit hivatalosan nem erősítette meg a kabinet.

Ahogy korábban megírtuk: Szerbiában és Macedóniában is elhalasztották a választásokat a koronavírus miatt, most mindkét országban azon gondolkodnak, hogy mikorra lehet majd kiírni az elhalasztott választás időpontját.

A horvát kormány mandátuma október 14-én jár le, az alkotmány szerint a választásokat december végéig meg kell tartani. 

Horvátországban lassul a járvány, Zágráb ezért hétfőtől fokozatosan enyhít a korábbi korlátozásokon.

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt tizennéggyel összesen 2030-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt egy halálesettel 55-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1103 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 23 beteg van lélegeztetőgépen.

A négymilliós országban eddig 30 213 koronavírustesztet végeztek.

Szlovénia az ünnepekig nem enyhít a korlátozásokon

Szlovéniában Milan Krek, a közegészségügyi intézet igazgatója vasárnap bejelentette: néhány szigorúbb intézkedés, például a lakhelyelhagyási tilalom, biztosan érvényben marad a munka ünnepének végéig, azaz május 2-áig.

Elég egy tömeges összejövetel a természetben vagy valamilyen zárt térben, amely két hét múlva azt eredményezheti, hogy ismét 50 megbetegedést regisztrálnak majd naponta. Nem történhet meg az, ami húsvétkor, hogy egyesek a szigorú intézkedések ellenére megszegték a kijárási korlátozásokat, amely később a fertőzések esetszámának növekedéséhez vezetett

– mondta a közegészségügyi intézet igazgatója, és mindenkit otthonmaradásra szólított fel.

Szlovéniában egy nap alatt nyolc új esettel összesen 1396-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a regisztrált koronavírusfertőzöttek közül, a járvány halálos áldozatainak száma most 82.

A JÁRVÁNY MEGJELENÉSE ÓTA A KÉTMILLIÓ LAKOSÚ ORSZÁGBAN 48 973 KORONAVÍRUSTESZTET VÉGEZTEK, A DIAGNOSZTIZÁLT BETEGEK KÖZÜL 23-AT ÁPOLNAK INTENZÍV OSZTÁLYON.

Rovatok