Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó fertőzött is elhagyta a kórházat Vuhanban

2020. április 26., vasárnap 13:26 | aznap frissítve

 

Gyógyultan távozott a kórházból a koronavírussal megfertőződött utolsó beteg a közép-kínai Vuhanban, az azóta globálissá dagadt járvány kiindulópontján – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus tavaly év végén először felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott COVID-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt – írja az MTI.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően már 266 turisztikai látványosságot, azaz a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1. alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csak a nyílt téren található látványosságok látogathatók, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

A január végén vesztegzár alá helyezett, majd egészében április elején megnyitott tartományban a járvány a gazdaság különböző szektorai mellett az élet egyéb területein is számos problémát hagyott maga után. A Hszinhua a helyi hatóságok szombati közlése nyomán arról számolt be, hogy a tartomány minden városában és prefektúrájában pszichológiai tanácsadást nyújtó telefonos segélyszolgálatot hoznak létre, hogy segítsenek az ott élőknek feldolgozni a járvány által okozott traumát.

Kínában a járvány góca az utóbbi hetekben Hupejből Hejlungcsiangba helyeződött át, miután az ország északkeleti határvidékén fekvő tartományba nagy létszámban érkeztek fertőzöttek a szomszédos Oroszországból. A Kína szárazföldi részén szombaton azonosított 11 újabb fertőzött közül hatan kapták el a vírust belföldön: öten Hejlungcsiangban és egy ember a dél-kínai Kuangtung tartományban. Hejlungcsiangban jelenleg 411 fertőzöttet kezelnek, míg Kína második legtöbb páciensét, 76 embert a közvetlenül mellette fekvő, illetve Oroszországgal szintén határos Belső-Mongólia Autonóm Területen látják el.

Rovatok