Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna már világelső a koronavírusos egészségügyi dolgozók számában

2020. április 26., vasárnap 12:53 | aznap frissítve

Egy nap alatt, vasárnapra 492 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, köztük 101 egészségügyi dolgozót – írja az MTI Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatója nyomán.

A tárca adatai szerint Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 8617-et. A betegség halálos áldozatainak száma az elmúlt napban 8 újabb esettel 209-re nőtt, a gyógyultaké 840-re. Az összes fertőzött között 1676 egészségügyi alkalmazott van. Andrij Alekszandrin, a fertőzése-ellenőrzési országos szakértői csoport vezetője a hétvégén egy tévés talkshow-ban arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna világelső lett a koronavírus-fertőzésben megbetegedett egészségügyi alkalmazottak számát tekintve.

Előző nap a legtöbb beteget a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyéből jelentették, 52 főt, továbbá Kárpátaljáról 43-at és a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből 42-őt. Kárpátalján a minisztérium adatai alapján jelenleg 329 beteget és 7 halottat tartanak számon. Az ország két legfertőzöttebb területe továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye (1341 fő) és a főváros, Kijev (1188 fő).

Sztepanov elmondta még, hogy Ukrajnában az elmúlt napban 5596 PCR-tesztet végeztek el. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közben bejelentette, hogy Ukrajnában elkezdődött a PCR-tesztek hazai gyártása, és az első, 200 ezer elkészült darabot már ezen a hétvégén szétosztják a régiókban, a koronavírusteszteket végző laboratóriumoknak. A jövő héten várhatóan újabb 400 ezer PCR-teszt készül el.

A napokban érkezett Kínából az országba egy jelentős egészségügyi szállítmány: több mint 360 ezer védőmaszk, 100 ezer védőöltözet és 800 ezer PCR-tesz. A védőfelszereléseket egészségügyi dolgozók, illetve a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők tagjai között osztják szét, és napokon belül eljuttatják az ország különböző régióiba. Számításaik szerint ez a mennyiség 3-4 hétre elegendő lesz az országnak, de terveznek a közlejövőben még újabb védőfelszerelés-vásárlást, hogy hatékonyabb védelmet kapjanak a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi alkalmazottak – mondta Timosenko.

Rovatok