Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea szerint jól van az északi diktátor

2020. április 27., hétfő 09:03

Életben van és nem beteg Észak-Korea vezetője, cáfolták Kim Dzsongun halálhírét Dél-Koreában. Kim Dzsongun közben üzenetet küldött egy csoport munkásnak.

Életben van és nem beteg Észak-Korea vezetője - mondta az északi, zárt kommunista diktatúrában élő országot vezető Kim Dzsongunról a dél-koreai elnök külügyi tanácsadója. A CNN szerint Mun Csungin ezzel az elmúlt napok híreire reagált, amelyek szerint a 36 év körüli dél-koreai diktátor - aki a kommunista Észak-Koreát alapító nagyapja, majd apja után vette át a hatalmat  2011-ben - betegség miatt tűnt volna el a nyilvánosság elől.

Közben üzenetet küldött egy partvidéki turistaövezet fejlesztési munkálatain dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, adta hírül hétfőn a phenjani állami hírügynökség, de ettől önmagában nem oszlott el a Kim egészségi állapotát burkoló homály. A KCNA jelentése szerint, amely az üzenet időpontját nem jelölte meg, Kim üdvözölte a Vonszan-Kalma partvidéki területen dolgozókat. A cikk úgy tűnik, hogy eloszlatni szándékozik a két hete nyilvánosan meg nem jelent vezető egészségi állapotával kapcsolatos kétségeket.

További érdekessége az írásnak, hogy a cikk mintha reagálás lenne a szombaton a koreai ügyekkel foglalkozó, 38 North nevű washingtoni szakportál beszámolójára, amely arról számolt be, hogy műholdas felvételeken Észak-Korea keleti részén, egy üdülővárosban észlelték az ország vezetője, Kim Dzsong Un különleges vasúti szerelvényét. A vonat egy kormányzati üdülőhelynél állt Vonszanban április 21-én és 23-án. Ilyen különleges szerelvénnyel utazott Kim Dzsong Un az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott megbeszélésekre, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel a vietnami fővárosban, Hanoiban.

A gyanút az erősítette, hogy Észak-Korea az államalapító Kim Ir Szen születésének évfordulóját is csak szűkebb körben ünnepelte meg - hivatalosan a koronavírusra hivatkozva, amelynek, szintén hivatalosan egyetlen fertőzöttje sincs Észak-Koreában - ám erre, a tömegmegmozdulásokat ezúttal nélkülöző rendezvényre sem ment el Kim Dzsongun.

A CNN értesülései korábban arról szóltak, hogy műtéten esett át a diktátor és akár életveszélyes állapotban is lehet.

Ehhez képest Dél-Korea szerint Kim Dzsongun az észak-koreai pártelitnek pihenést biztosító Vonszanban lehet - erre utaltak azok a műholdfelvételek is, amelyek szerint a hagyományosan szinte mindig vasúton közlekedő diktátordinasztia harmadik generációs tagjának különvonata is Vonszanban áll. Igaz, ezt az értesülést senki sem tudja hitelt érdemlően megerősíteni.

Mindez azonban nem zárja ki, hogy április közepén Kim Dzsongun műtéten esett át, és az is lehet, hogy most Vonszanban lábadozik, ám az a dél-koreai értesülések alapján valószínűnek tűnik, hogy az északi diktátor élete nincs veszélyben, és a vezetés körül semmi szokatlan mozgolódásnak nincs jele, amely arra utalna, hogy Kim Dzsongun akár csak ideiglenes helyettesítése felmerült volna.

Az Egyesült Államok elnöke a napokban elmondta, nem tud arról, hogy Kim Dzsongun beteg lenne. Donald Trump egyúttal - nem először - lényegében lefakenewsozta a diktátor betegségének lehetőségét felvető CNN-t.

Rovatok