Index Vakbarát Hírportál

Visszakapja Sztálin nevét Dél-Oszétia fővárosa

2020. április 27., hétfő 21:28 | négy éve frissítve

Chinvali a mostani neve mellett átmenetileg visszakapja korábbi nevét is. A déloszét főváros másik, "ünnepi" neve Sztalinyir lesz a második világháborús győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéseken - erről adott ki rendeletet hétfőn Anatolij Bibilov, a Grúziától egyoldalúan elszakadt Dél-Oszétia elnöke.

A város történelmi nevét a Chinvali elnevezéssel párhuzamosan fogják használni a május 9-i győzelem napi, illetve a nagy honvédő háború kezdetét jelző június 22-i emléknapokon.

Az elnök egyben utasítást adott az illetékes minisztériumoknak és városi vezető szerveknek, hogy népszerűsítsék Chinvali történelmi nevét, amelyet 1934 és 1961 között viselt Joszif Sztálin szovjet diktátor tiszteletére.

A 2008-ban Dél-Oszétia visszaszerzésére indított hadművelet miatt Oroszország rövid háborút vívott Grúziával, amelyben az orosz haderő néhány nap alatt térdre kényszerítette a grúz hadsereget. Moszkva ezt követően elismerte a két szakadár grúziai terület, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, amelyekben jelenleg orosz katonák állomásoznak.

(MTI)

Rovatok