Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland győzelmet hirdetett a járvány felett

2020. április 27., hétfő 07:54

Egy időre győzelmet aratott Új-Zéland a járvány felett – közölte a kormányfő, miután a szigetországban napok óta három és nyolc fő között az új fertőzések száma, ezzel megállították a vírus terjedését – írta a BBC.

Jacinda Ardern azonban hangsúlyozta a győzelem időlegességét, hiszen nem a vírus ellenszerét találták meg, csupán a szigorú és időben meghozott kijárási korlátozások révén sikerült megakadályozni a közösségi terjedést. Új-Zélandon 1500 fertőzöttet és 19 halálesetet regisztráltak.

Az új fertőzések száma nem haladja meg a gyógyultakét.

Április 6-án 929 aktív esetet tartottak számon, számuk mostanra csupán 309-re csökkent. 

A kedvező adatok nyomán kedden jelentősen enyhítenek a korlátozásokon, több vállalkozás újra elindulhat, de a kormányfő elmondta: „Beindítjuk a gazdaságot, de nem indítjuk be közösségi életünket.”

Felderítetlen eset tehát nincs az országban, a fertőzés jelenlegi mértéke kezelhető, de ébernek kell maradni – hangsúlyozta Ardern. Továbbra is tartani kell a csaknem kétméteres távolságot, de újranyithatnak az éttermek, igaz, egyelőre csak elvitelre adhatnak ételt.

Új-Zéland néhány tucat esetnél tartott, amikor lezárta határait, az érkezőket karanténba helyezte, és széles körben hajtott végre teszteket. A kormányfő szerint enélkül a 4,9 milliós országban naponta ezer új fertőzött is lehetne, így azonban „sikerült elkerülni a legrosszabbat”.

Rovatok