Index Vakbarát Hírportál

Újra járhatnak iskolába az alsósok Norvégiában

2020. április 27., hétfő 13:50

Újra megnyitották az iskolákat hétfőn Norvégiában az alsó tagozatos diákok számára, de az osztálytermekben egyelőre legfeljebb 15 gyerek tartózkodhat. Sok szülő azonban attól tart, hogy a lépés túl korai, és nem akarják, hogy a gyermekeiket kísérleti nyúlként használják.

Többen aggasztónak tartják, hogy az egy héttel ezelőtt újranyitott bölcsődékben dolgozók közül sokan a nyitás után elkapták a koronavírust.

A járvány miatti hathetes leállást követően fokozatosan normalizálni kezdik az életet Norvégiában: már megnyithattak például a fodrászatok, és újraindulhattak a bőrgyógyászati rendelések is, írja az MTI. Erna Solberg kormányfő múlt pénteken azt hangsúlyozta, hogy a szigorú biztonsági előírásokat továbbra is be kell tartani, sőt a legrosszabb esetben ismét visszatérhetnek a korlátozásokhoz.

Norvégiában az egészségügyi hatóságok nagyjából 7500 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, és 193 ember halálát hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta betegséggel.

A szomszédos Svédország fővárosában, Stockholmban a hét végén a hatóságok bezárattak öt éttermet, amelyek megszegték a távolságtartásra vonatkozó biztonsági előírásokat. A városvezetés indoklása szerint túl sok vendég zsúfolódott össze az éttermekben. Ahhoz, hogy újranyithassanak, át kell rendezniük a vendégtereket.

Svédországban egy hónapja írták elő, hogy az éttermek, bárok és kávézók csak úgy fogadhatnak vendégeket, ha egymástól biztonságos távolságban tudják leültetni őket.

A skandináv országban nem vezettek be annyi általános korlátozó intézkedést, mint más államokban: az óvodák és általános iskolák például a járvány kezdete óta folyamatosan nyitva vannak. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy az egészségügyből túl sok dolgozó esne ki, akiknek a gyermekeikkel kellene otthon maradni.

Vasárnapi adatok szerint Svédországban 18 640 koronavírus-fertőzöttről tudnak, és mintegy 2194 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Rovatok