Index Vakbarát Hírportál

A tilalom ellenére százfős tömeg gyűlt össze egy nagybányai temetésen

2020. április 27., hétfő 12:47 | aznap frissítve

Romániában a koronavírus miatti korlátozások a temetésekre is vonatkoznak, maximum 8 fő vehet egyszerre végső búcsút az elhunytaktól, hogy ne alakuljon ki tömeg a temetőkben. A Főtér cikke szerint ezt azonban nem minden családnak sikerül betartania, Nagybányán például lefilmeztek egy kb. 100 fős temetési menetet. 

A lap szerint Máramaros megye székhelyén a helyi roma közösség egyik jelentős tagját temették el, ezért gondolták úgy sokan, hogy kötelességük ott lenni a szertartáson. Az esetről készült videón az látható, hogy a tömeg a temető kerítése mellett a járdákon, illetve a beépítetlen területeken áll, és nincs is mindenkin szájmaszk.

A beszámolók szerint a helyszínen több rendőr- és csendőrjárőr is jelen volt, de csupán megfigyelés alatt tartották a tömeget, a rendőrök csak azt követően kezdték igazoltatni az embereket, és felszólítani őket, hogy menjenek haza, hogy az ügy megjelent a sajtóban.

Romániában egyébként mindennapos a korlátozások megszegése, a tilosban járók nem egyszer összetűzésbe is keveredtek a rendőrséggel. Az országban nem véletlenül vannak érvényben szigorú tilalmak, hétfőn újabb 9 halálos áldozatot követelt a járvány, így már 628 fő halt meg a Covid-19 betegségben, a fertőzöttek száma pedig mintegy 11,3 ezer fő.

Szintén hétfői hír a Transindexről, hogy a Klaus Johannis államfő bejelentette: ebben a tanévben már nem nyitnak ki a román iskolák egyetlen kivétellel: a végzős osztályokban levő diákoknak június 2-12. között be menniük az iskolákba a vizsgákra felkészülni, de maximum tíz személy lehet egy osztályteremben. Az érettségi a tervezett időpontban lesz, maximális biztonsági előírások mellett - mondta az elnök.

Rovatok