Index Vakbarát Hírportál

Tüzek Számoszon: kiürítették a menekülttábort

2020. április 27., hétfő 13:31

Több tűz ütött ki egy migránstáborban Görögországban, Számosz szigetén vasárnap este, ezért a szigetet részben kiürítették, és a tűzoltók még hétfőn is dolgoztak a lángok megfékezésén.

A tűzoltóság egyik szóvivője név nélkül úgy nyilatkozott, hogy a tűz a központi táboron kívül eső részen ütött ki, ahol kalyibákban élnek a központi részbe már be nem férő bevándorlók, továbbá orvosi és egyéb ellátóintézmények is találhatóak. Hozzátette, hogy a központi tábor érintetlen maradt.

Legalább két, különálló tűzesetet azonosítottak; az egyik vasárnap este kezdett pusztítani, míg egy másik később, az éjszaka során ütött ki. Az eredetük a hivatalos nyilatkozatok szerint ismeretlen, de a helyi sajtó értesülései szerint az elsőhöz két etnikai csoport közötti összecsapás vezetett, a másikat pedig migránsok gyújthatták meg azért, hogy kijuthassanak a táborból. A hatóságok ezeket az információkat még nem erősítették meg.

Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet azt közölte a Twitteren, hogy az első tűzeset több mint 100 ember sátrát pusztította el. Nem tudni, hogy a második, nagyobb tűz következtében hány bevándorló maradt hajlék nélkül, de annyi bizonyos, hogy a rendőrség többeket egy közeli város, Vaszi főterén helyezte el.

A tűzoltók több táborlakót kimentettek a tűz elől, de a szóvivő nem tudta megmondani, hogy pontosan hányan voltak. Azt mondta, a rendőrség folytat vizsgálatot mindkét esetben.

A zsúfolt táborokban ideiglenesen elhelyezett migránsok egyre inkább kétségbeejtőnek tartják a körülményeiket és menekültkérvényük feldolgozásának lassúságát, és szívesen továbbmennének már onnan. A táborban az ott élők közötti és a hatóságok elleni erőszakos cselekmények egyaránt megszaporodtak.

Mint arról beszámoltunk, Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz néhány ezer férőhelyes táborai túlzsúfoltak, tízezrek élnek bennük nyomorúságos körülmények között, miközben fogytán a helyi lakosság türelme.

Törökország két hónapja jelentette be, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvőknek annak ellenére, hogy az Európai Unióval kötött 2016-os menekültügyi egyezményben ígéretet tett erre 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatásért cserébe. Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai menekült él, és sokan menekültek oda Ázsia más részeiből, valamint Afrikából. Ankara bejelentésére Görögország határai megerősítésével reagált. 

Rovatok