Index Vakbarát Hírportál

Még nem lazít a korlátozásokon a koronavírusból visszatérő Boris Johnson

2020. április 27., hétfő 06:33

Visszatért hivatalába a koronavírus miatt korábban három napot intenzíven is töltött Boris Johnson. A brit kormányfő vasárnap este érkezett meg a Downing Street 10-be - írta a BBC.

Hétfőn már beszélt is nyilvánosan a rezidencia előtt arról, hogy óvatosan lehet csak a korlátozásokon enyhíteni, óvakodni kell attól, hogy a járvány terjedése újra gyorsuljon.

Az 55 éves politikust betegsége alatt a külügyminiszter helyettesítette. Dominic Raab közölte, hogy a kormányfő kész teljes mértékben ellátni a kormányfői feladatokat. Johnson április 6-tól egy hetet volt kórházban, ebből három napot intenzíven, majd vidéki otthonában volt. Ez alatt az idő alatt videón sem tartott hivatalos találkozókat, bár beszélt a királynővel és az Egyesült Államok elnökével, valamint több miniszterével is.  

Az Egyesült Királyságban a koronavírus áldozatainak száma vasárnapra 20732 volt.

Fontolva haladás

A visszatérő kormányfőnek óvatosan kell lavíroznia a járvány első hullámának lecsillapítását és a második hullám megakadályozását célzó kijárási korlátozások, valamint a gazdaságnak jelentős károkat okozó biztonsági intézkedések között.

Johnson hétfőn közölte: nem szabad túl hamar feloldalni a korlátozásokat. Ugyanakkor szerinte közel van az ország ahhoz, hogy megnyerje az első ütközetet a koronavírus ellen, amely már több mint 20 ezer áldozatot követelt a szigetországban - írta a CNN.

Johnsonra egyre nagyobb nyomás nehezedik a parlamentben saját szárnya, a toryk felől is annak érdekében, hogy lazítson a korlátozásokon, de elemzők szerint a kormányfő ebben óvatosan kíván lépni. A március 23-án bevezetett intézkedéseket a kormányban háromhetenként vizsgálják felül, ez május 7-én esedékes.

Rovatok