Index Vakbarát Hírportál

A bűnbandák terjesztik a vírust Közép-Amerikában, a hatóság bekeményít

2020. április 28., kedd 14:11

A fertőzésveszély ellenére szorosan egymás mellé-mögé ültették a salvadori bűnbandák tagjait a börtönben, miután a bandák a hatóságok szerint kihasználják a járványhelyzetet. Miután a hétvégén három nap alatt 50 embert öltek meg, az elnök teljes szigort ígért, buzdította a rendőrséget a halálos fegyverhasználatra, és totális szigort jelentett be a börtönökben.

A kis közép-amerikai ország hírhedt a bűnbandáiról: ezek komoly szerepet játszanak az Egyesült Államokban is, Salvadorban pedig a mindennapok részei, az államhatalom nem igazán képes megfékezni őket. Népességarányosan itt történik a legtöbb emberölés, 2019-ben 2390 gyilkosság volt, és ez már egy relatíve javuló adat a korábbi évekhez képest.

A tavaly júniusban hatalomra kerülő Nayib Bukele elnök háborút hirdetett a bandák ellen, de a mostani járványhelyzetben megint  több a gyilkosság: pénteken 24, vasárnap pedig 29 emberölés volt, a legtöbb az elmúlt hónapokban. Erre válaszul az elnök azonnal szigorításokat jelentett be. A rendőrséget arra utasította, hogy elsősorban a saját életüket és a civilek életét védjék, ha kell, öljék meg a bandatagokat.

A hatóságok szerint a gyilkosságokat a bűnszervezetek a börtönökből is szervezik. Erre hivatkozva teljes, 24 órás elzárást léptek életbe, a hét legbiztonságosabbnak számító speciális fegyházban a foglyok sétálni sem mehetnek ki. Hogy akadályozzák a kommunikációt, lekapcsolták a wifit és állítólag elkobozták a raboktól a mobiljaikat is – írja a BBC.

Salvadorban két nagy rivális banda működik, a Mara Salvatrucha és a „18. utcai banda”. Korábban a tagjaikat általában külön börtönszárnyakban tartották fogva, hogy ne legyen annyi összetűzés. Mostantól a cellákat is vegyesen töltik meg, hogy még inkább megtörjék a belülről irányított bűnözői gazdaságot.

A szigorító intézkedéseknek politikai üzenete is van a rendteremtő, a helyzetet uraló elnöki hatalom hangsúlyozásával. A foglyokat a közzétett propagandaképeken szorosan egymás mellé és mögé ültették; néhányan ugyan maszkot viselnek közülük, de a távolságtartás szempontjából ez így is nagyon szembemegy a nemzetközi ajánlásokkal. Az ENSZ éppen hétfőn szólította fel a világ kormányait, hogy a koronavírus által leginkább veszélyeztetett rabokat lehetőség szerint engedjék szabadon, mert a zárt intézmények könnyen járványgóccá válhatnak.

Salvadorban a hivatalos adatok szerint még csak nyolcan haltak meg a járványban.

Rovatok