Index Vakbarát Hírportál

A britek ráfeküdnek a szociális otthonok tesztelésére

2020. április 28., kedd 22:33

Kedden 21 678-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában, az elmúlt 24 órában 586 új halálesetet jegyeztek fel, írja a BBC. Az elhunytak száma azért is növekedhet majd a következő napokban, mert szerdától a brit hatóságok a szociális otthonokban (idősek otthona, fogyatékos otthon) meghaltak számát is hozzáadják az összesített statisztikához, illetve külön közlik, hányan haltak meg kórházban, és hányan valamilyen szociális intézményben. Hétfőn, illetve vasárnap kevesebben haltak meg, 360 és 413 volt ez a szám. Walesben 1016-an haltak meg keddig, Észak-Írországban 329-en, Skóciában pedig 1332-en. 

Az egészségügyi államtitkár kedden bejelentette, hogy a szociális otthonok lakóit és dolgozóit tesztelni fogják koronavírusra, függetlenül attól, hogy mutatnak tüneteket vagy sem. A brit kormány szerint az ellátottak jelentős részéről derült ki utólag, hogy tünetmentesek voltak, de hordozták a vírust. Április végére szeretnék elérni, hogy naponta legalább 100 ezer tesztet végezzenek, most 70 ezer körül van ez a szám. 

Április 17-ig 3096-an haltak meg az angol és a walesi otthonokban koronavírus következtében, ez az összes haláleset majdnem 15 százalékát jelenti. Skóciában április 19-én még magasabb volt ez az arány, 30 százalék. A BBC kutatása szerint az országban működő 210 szolgáltató közül 159 egyetlen dolgozóját sem tesztelte április 22-ig. 

A fertőzöttek száma keddre 161 145-re nőtt Nagy-Britanniában, 3996 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napokban hasonlóan alakult a napi esetszám, nagy változás nincsen. Kedden 11 órakor egyperces csönddel adtak tiszteletet a koronavírus-járvány elleni védekezésben meghalt egészségügyi dolgozóknak. A tiszteletadáson az ország miniszterelnöke, Boris Johnson is részt vett. Őt kórházban, sőt az intenzíven is kezelték koronavírusos megbetegedése miatt. 

Rovatok