Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban maradnak korlátozások, Putyin a járvány új szakaszára készül

2020. április 28., kedd 18:23

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd este rendkívüli beszédet mondott az oroszországi járványhelyzet alakulása miatt. Az elmúlt 24 órában 6411-gyel nőtt a regisztrált koronavírusos esetek száma és hetvenkét halálesetről számoltak be - mindkettő a legmagasabb napi adat, amióta a járvány megjelent az országban. Az oroszoknál ezzel már 93 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, a legtöbbet továbbra is a fővárosban, Moszkvában. 

A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián Putyin úgy fogalmazott, a járvány új és küzdelmes szakasz következik, még nem érték el a járvány tetőzését. A helyzet továbbra is súlyos, hiába stabilizálódott a fertőzöttek számának növekedése.  Az orosz elnök bejelentette, hogy május 11-ig meghosszabbítja az április elején bevezetett kijárási és gyülekezési korlátozásokat, egyúttal  munkaszüneti nappá nyilvánította a  munka ünnepe (május 1.) és a győzelem napja (május 9.)  közé eső napokat. A járvány miatt Putyin már korábban lefújta a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójára tervezett katonai felvonulást. Most azt mondta, a parádé helyett Oroszország-szerte légi parádékat és tűzijátékokat rendeznek majd. 

Az elnök utasította a kormányt, hogy május 5-re dolgozzanak ki egy tervet a korlátozások enyhítésére. Korai lenne a korlátozások párhuzamos feloldásáról beszélni, fel kell készülnünk az előttünk álló nehézségekre, mondta Putyin. Semmiképp sem akarják kockára tenni azokat az eredményeket, amelyeket a járvány elleni küzdelemben eddig elértek. Beszédében elismerte, hogy bizonyos egészségügyi eszközökből - például védőfelszerelésekből és lélegeztetőgépekből  - hiány van, ezért utasította a kormányt, hogy növelje ezek gyártási kapacitását. (CNN, MTI.)

Mihail Murasko egészségügyi miniszter azt kérte az oroszoktól, hogy az ünnepek alatt tartózkodjanak rokonaik és barátaik meglátogatásától. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elrendelte a fővárosi kijárási és utazási korlátozások meghosszabbítását két héttel.

(Borítókép: Egy rendőr áll a koronavírus áldozataiért létrehozott rögtönzött emlékmű előtt Szentpéterváron 2020. április 28-án. Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok