Index Vakbarát Hírportál

Trump a koronavírus-járványról: Egyetlen országot kivéve senkit nem lehet felelőssé tenni

2020. április 28., kedd 07:12

Az Egyesült Államok "egyre jobban van" és "éhes a munkára" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón, miután előzőleg bejelentették, hogy ezentúl nem lesznek naponta ilyetn sajtótájékoztatók, írja az MTI.

A kormányzati munkacsoport eddig naponta tartott sajtónyilvános eligazítást a járványügyi helyzetről és a válság alakulásáról. Trump ezeken az alkalmakon többek között olyanokat mondott, hogy

Trump a hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a szörnyű helyzet után az amerikaiak "éheznek rá, hogy dolgozhassanak". Valamint hangsúlyozta, hogy "gazdaságunk egészségének biztosítása életbevágóan fontos nemzetünk egészségének garantálásához, és ez a két cél párban jár".

Az elnök azt fejtegette, hogy meg lehetett volna állítani a koronavírus-járványt, a szükségtelen haláleseteket. "Túl sok halál volt ebben az országban, meg lehetett volna állítani, elejét lehetett volna venni, de valaki hosszú idővel ezelőtt mintha úgy döntött volna, hogy ezt nem teszi meg, és emiatt az egész világ szenvedésre ítéltetett" - fogalmazott. Nem mondta ki azonban, hogy kire, vagy kikre gondolt, és nem fejtette ki részletesen a feltételezését sem.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a kormányzat "nagyon komoly vizsgálatot" indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt.

"Egyáltalán nem vagyunk boldogok Kínával, nem vagyunk boldogok az egész helyzettel, mert úgy hisszük, hogy a járványt meg lehetett volna állítani már a forrásánál"

- mondta. Majd hozzátette, hogy a fertőzést "gyorsan meg lehetett volna állítani, és akkor nem terjedt volna el az egész világon".

"Egyetlen országot kivéve senkit nem lehet felelőssé tenni a történtekért"

- szögezte le, hangsúlyozva azt is, hogy "senki nem akar senkit sem okolni, mi csak azokat az embereket keressük, akiknek meg kellett volna állítaniuk a járványt már a forrásánál".

Trumpot megkérdezték a fertőtlenítőszerek belsőleg alkalmazásáról szóló szövege után vállalja-e a felelősséget, a ezek után valaki fertőtlenítőszert inna. Az amerikai elnök erre többször megismételte, hogy el sem tudja képzelni, miért kellene neki emiatt felelősséget vállalnia. A jelenetet a CNN-en tudja megnézni.

(Borítókép: Win McNamee / Getty Images)

Rovatok