Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus teljesen átalakíthatja az amerikai iskolákat

2020. április 29., szerda 15:34

Miközben ez Egyesült Államok bizonyos tagállamaiban a koronavírus által szedett napi ezer áldozat ellenére már újra engedélyeztek egyes, nem létfontosságú gazdasági tevékenységeket, Donald Trump elnök már azt írta, „azt hiszem, hamarosan sok iskola újranyitásának lehetünk tanúi”. Azonban a New York Times összeállítása szerint a legtöbb állam kormányzója – pártszínektől függetlenül - keresztet vetett erre a tanévre, pedig az oktatási intézmények újraindítása a helyzet normalizálódásának egyik legfontosabb szimbóluma, és a gazdaság sem indulhat újra a szülők felszabadítása nélkül.

Még a mozikat és tekepályákat az elnök rosszallását kiváltó lendülettel újranyitó Georgia állam oktatási hivatala is legfeljebb júliusra tudja elképzelni az iskolai oktatás újrakezdését, más tagállamokban pedig szeptemberre készülnek (ahogy ez talán a fentiekből kiderült, az Egyesült Államokban a konkrét járványellenes intézkedések meghozatala nem az elnök, hanem a tagállamok kormányzóinak jogkörébe tartozik). Bill deBlasio New York város polgármestere a kormányzó döntésének elébe menve leszögezte, hogy az 1,1 millió érintett gyerek szeptemberig biztos nem megy vissza az iskolába.

Mivel az USA tagállamait (és azon belül az egyes megyéket) nagyon eltérő mértékben sújtotta a koronavírus, ezért előfordulnak olyan tankerületek, melyekben pár héten belül újra megkezdődhet a tanítás – például az Idaho állambeli Lincoln megyében, ahol a kis létszámú osztályok tanulóit biztonságos távolságban tudják szétszórni a tantermekben.

Egyébként a koronavírus hónapokig megmaradó fenyegetése minden államban fejtörést okoz az oktatási hatóságoknak: Ha vissza is térnek a tanulók az iskolába, hogyan tegyék azt? A New York Times szerint a különböző államokban rengeteg újítási lehetőség merült fel, egyebek mellett az, hogy

Azonban egy sor kérdés teljesen nyitott; eltérő vélemények merültek fel azzal kapcsolatban, mi legyen azon tanulók sorsa, akik a járvány miatt lemaradtak valamilyen kulcskompetencia elsajátításáról, vagy mi legyen azokkal a tanárokkal és tanulókkal, akik az egészségügyi kockázatra hivatkozva nem fogadják el az újranyitási forgatókönyvet. A probléma megoldását (pontosabban megoldásait) tovább bonyolítja, hogy a pedagógusok rendelkeznek az Egyesült Államok egyik legszervezettebb és legbefolyásosabb érdekképviseletével, így a szakszervezetek feje felett nehéz lesz döntést hozni.

(Borítókép: Távtanítás egy amerikai iskolában 2020 áprilisában - fotó:  Andy Lyons / Getty Images)

Rovatok