Index Vakbarát Hírportál

Három gyerekével együtt állt be dzsihadistának a német nő

2020. április 29., szerda 16:36

Öt év három hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán egy düsseldorfi bíróság az Iszlám Állam egyik német tagját, aki három gyerekét is magával vitte Szíriába, hogy családostul csatlakozzon a terrorista szervezethez.

A düsseldorfi bíróság az MTI tudósítása szerint számos bűncselekményben találta bűnösnek a 33 éves vádlottat, köztük terrorszervezethez való csatlakozásban. A nő elismerte, hogy Szíriába ment gyerekeivel, az egyik gyereke az ügyészség szerint életét is vesztette egy rakétatámadásban.

A vádhatóság hét év börtönbüntetést kért a vádlottra, azzal érvelve, hogy rendkívüli veszélynek és szélsőséges ideológiának tette ki gyerekeit. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a nő „naiv volt“, és nem tudatosan sértette meg a törvényt.

2013 után több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. Nagyjából 200-an meghaltak, 340-en pedig visszatértek, többségüket letartóztatták. 2019-es adatok szerint nagyjából 70 német nő és 120 olyan gyerek él olyan szíriai táborokban, ahol az Iszlám Állam harcosait és azok családtagjait tartják fogva. Az ő hazahozatalukat nehezíti, hogy Németországnak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata sem a Szíria nagy részét ellenőrzése alatt tartó Aszad-rezsimmel, sem pedig a dzsihadista rabok többségét őrző kurd milíciákat összefogó ernyőszervezettel, a Szíriai Demokratikus Erőkkel. Ennek ellenére már több német állampolgárságú nőt és gyereket sikerült hazahozni a polgárháború dúlta országból, a terrorszervezet működését aktívan segítő embereket pedig rendszeresen bíróság elé állítják.

(Borítókép: Fotó: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok