Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun luxusrezidenciára menekülhetett a koronavírus elől

2020. április 29., szerda 14:32

Tovább folyik a Kim Dzsongun hol- és hogyléte utáni nyomozás.

Miután az észak-koreai diktátor április közepén hiányzott az ország és a párt egyik legfontosabb ünnepéről, a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja tiszteletére rendezett megemlékezésről, elterjedt, hogy a még csak 36 éves Kim Dzsongun keringési rendszerét megviselte a sok dohányzás és a súlyfölösleg, ezért április 12-én szív- és érrendszeri műtétet kellett végrehajtani. Sőt, az is kiszivárgott, hogy a beavatkozás ellenére válságos állapotban fekszik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosában, sőt, talán már meg is halt.

Az egymásnak teljesen ellentmondó hírek – melyek az ég világon semmi gond nincs-től egészen a vegetatív állapotban fekszik a halálos ágyán-ig mindenfélét állítottak – után április végére kezdett tisztulni a kép, és Kim Dzsongun saját szerelvényének mozgása alapján a diktátor valószínűleg Észak-Korea keleti részén, Vonszan kikötőváros pártelitnek fenntartott üdülőjében tartózkodik. Azonban még mindig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy szertefoszlassa a kételyeket. A phenjani állami hírügynökség megírta, hogy üdvözletét küldte az üdülőövezet fejlesztésén szorgoskodó munkásoknak és tisztviselőknek, de az üzenet megfogalmazásának időpontja nem ismert.

A Reuters szerdai összefoglalója újabb adatmorzsákkal járul hozzá a spekulációkhoz. Dél-koreai értesülések szerint műholdképeken létszik, hogy

Vonszan partjainál felbukkantak a diktátor kedvenc luxusjachtjai.

A pártfőtitkári üdülő egy nagy tengerparti birtokot foglal el, melyhez vendégapartmanok, kosárlabdapályák és egy saját vasúti megálló is tartozik. Korábban volt külön repülőgép-leszállópályája, de ennek helyére Kim Dzsongun tavaly egy lóversenypályát építtetett. A hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint összesen 13 nagyobb, az ország irányításához minden szükséges eszközzel felszerelt bázis áll a diktátor rendelkezésére – legalább is ennyiről lehet tudni –, de ezeknek csak a fele van használatban. A vonszani rezidencia Kim Dzsongun egyik kedvencének számít, egyik fő erénye, hogy szükség esetén vasúttal gyorsan vissza tud utazni Phenjanba, a part mentén hajózva pedig egy sor kikötővárost könnyen el tud érni (rendszerint egy 7 millió dollár értékű Princess 95MY luxusjachton szeli a habokat).

Vonszan szimbolikus szempontból is fontos a rezsim számára, az alapító Kim Ir Szen itt szállt partra 1945-ben, és talán maga Kim Dzsongun is itt született. Az biztos, hogy a diktátor az itteni rezidencián koktélozott Dennis Rodmannel, amikor a lepattanókirály 2013-ban meglátogatta őt.

Dél-koreai és amerikai illetékesek továbbra is kételkednek abban, hogy Kim Dzsongun állapota válságos lenne, inkább arra gyanakodnak, hogy a diktátor a koronavírus elől menekült luxusizolációba. Egyébként ahogy azt (a nevét a fegyverszüneti vonalat meghatározó szélességi foktól kölcsönző) 38north monitor-szervezet megjegyzi, Észak-Korea a mai napig egyetlen fertőzéses esetet sem vallott be, miközben meg nem erősített jelentések és közvetett jelek (például az egészségügyi kiadások növelése) súlyos járványról árulkodnak.

Rovatok