Index Vakbarát Hírportál

24 ezer fölött a halálos áldozatok száma Franciaországban

2020. április 29., szerda 20:44

Az elmúlt egy nap alatt 427 ember halt meg a koronavírus miatt Franciaországban, ahol ezzel 24 ezer fölé emelkedett (24.087) a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, írja a New York Times a francia egészségügyi miniszter szerdai közlése nyomán.

A keddi számokhoz képest a járványhoz köthető napi halálesetek száma 1,8 százalékkal nőtt – egy nappal korábban 367 új halálesetet jelentettek be. Az országban közben folyamatosan csökken a kórházban (ezúttal 650-tel 26 834-re), illetve intenzív osztályokon ápoltak (az elmúlt 24 órában 110-zel 4207-re) száma.

A járvány kezdete több mint 90 ezren szorultak kórházi ellátására, közülük 15 500-an kerültek lélegeztetőgépre. aZ AFP SZERINT eddig legalább 25 egészségügyi dolgozó vesztette életét A JÁRVÁNY MIATT.

Ahogy korábban írtuk, Edouard Philippe miniszterelnök szintén kedden bejelentette, hogy május 11-től a kávéházak és az éttermek kivételével valamennyi kereskedelmi egység újranyithat majd az országban, a nagy múzeumok, mozik és színházak ugyanakkor egyelőre zárva maradnak.

Május 11-től továbbá heti 700 ezerre nő a tesztelések száma, minden tünetet produkáló embert tesztelni fognak, valamint mindenki szabadon elhagyhatja majd az otthonát, de csak 100 kilométeres körzetben mozoghat, a gyülekezés pedig csak tíz főig lesz engedélyezett. Sportrendezvényeket azonban szeptemberig nem tarthatnak.

Az MTI híre szerint egy nappal a változások bejelentése után az Odoxa közvélemény-kutatóintézet felmérése arra mutatott rá, hogy a franciák 45 százaléka túl gyorsnak, 15 százaléka viszont túl lassúnak ítéli meg a fokozatos enyhítéseket, és csak 40 százalék találja megfelelőnek az új intézkedéseket.

A kormány közben jelezte, hogy elfogadja és tanulmányozza annak a negyven kormánypárti képviselőnek a javaslatát, akik indítványozták, hogy a járvány miatt elhunyt egészségügyi dolgozók gyerekeit nyilvánítsák a nemzet árváinak, akiket ezáltal megélhetési támogatás és ingyenes oktatás illetne meg.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter szerdán közölte: a magánszektorban dolgozók közül már 11,3 millióan kapnak jövedelem-kiegészítést. Az állami védőhálót 890 ezer vállalkozás igényelte a teljes vagy részleges kényszer-szabadságra küldött munkavállalói részére, azaz a magánszektorban foglalkoztatottak több mint felének vállalta át az állam a fizetése bruttó 70 százalékát. Az intézkedés május végéig mintegy 24 milliárd euróba kerül a francia államkasszának.

Rovatok