Index Vakbarát Hírportál

A svájci kisgyerekek már megölelhetik a nagyszüleiket

2020. április 29., szerda 15:27

A svájci hatóságok szerint már biztonságos, hogy a tíz évnél fiatalabb gyerekek megölelhessék a nagyszüleiket. Az országban több, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozáson is enyhítette, írja a BBC.

Az egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezetője, Dr. Daniel Koch szerint a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kisgyerekek nem terjesztik a koronavírust, de ennek ellenére azt is mondja, hogy a gyerekek ne legyenek sokáig az idősek környezetében. Koch azt mondta, a gyerekek és idősek távolságtartására vonatkozó szabályokat akkor hozták meg, amikor még kevesebbet tudtak arról, hogyan terjed a vírus.

A korábbi iránymutatást felülvizsgálatába a zürichi, a berni és genfi egyetemek szakértőit is bevonták, jelentette az SRF svájci közszolgálati televízió. Az új ajánlás azokra tíz évnél fiatalabb  kisgyerekekre vonatkozik, akik nem mutatják a betegség tüneteit, az idősebbeknek továbbra is kerülniük kell a nagyszüleikkel való kapcsolatot.

Ugyanakkor nem minden szakértő ért egyet a svájci kormány álláspontjával ebben a kérdésben. Christian Drosten német virológus az osztrák ORF csatornának azt mondta, szerinte még továbbra sincs annyi adat, amely alapján ki lehetne jelenteni azt, hogy a kisgyerekek nem terjesztik a vírust. Azt mondta, különböző vizsgálatoknak eltérő eredményeik vannak erről a kérdésről.

A brit kormány például továbbra sem javasolja az, hogy a gyerekek kapcsolatba kerüljenek az idősekkel, teszi hozzá a BBC. Chris Whitty tisztifőorvos szerint bizonyos csoportoknak továbbra kockázatot jelent a családdal való túl szoros kapcsolat.

Svájc azon európai országok egyike, ahol már elkezdték feloldani a korlátozásokat, ezen a héten a fodrászatok, kertészetek újra kinyithattak, míg az iskolák és élelmiszeren kívül mást is árusító üzletek újranyitását két hét múlva tervezik.

Rovatok