Index Vakbarát Hírportál

Még több segítséget ad a cseh kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek

2020. április 30., csütörtök 22:27

Kiszélesítette a cseh kormány csütörtökön az Antivirus programját, amelynek keretében az állam állja a koronavírus-járvány sújtotta vállalatoknál az alkalmazottak bérének bizonyos részét, jelentette be Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.  

Az Antivirus programnak eddig két változata volt:

Az első esetben az állami bérpótlék legfeljebb 39 ezer korona (526 500 forint), a második esetben 29 ezer korona (391 500 forint), írja az MTI.

A program harmadik, most elfogadott változata azokra a cégekre vonatkozik, amelyek termékei iránti kereslet a kormányzati intézkedések miatt legalább 30 százalékkal esett vissza, mondta a miniszter. Ennek a változatnak a részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Míg az első két támogatási forma alapvető célja a „gazdaság kikapcsolása” okozta problémák mérséklése, addig a most jóváhagyott harmadik támogatási forma alapvetően „a gazdaság újraindítására” szolgál, fejtette ki a miniszter.

Az állami bértámogatásra az érintett cégek március 12-től május végéig jogosultak. Malácová nem zárta ki, hogy az Antivirus programot meghosszabbítják, ahogy azt egyebébként a munkaadók szövetsége is követeli.

Rovatok